7 Ekim 2024 Pazartesi

HDP Milletvekili Sarısaç'tan kanun teklifi

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ,Van Başkale başta olmak üzere tüm ilçelerde yaşanan sel felaketinin zararlarının hızlı bir şekilde tazmin edilebilmesi ve halkın acılarının dindirilebilmesi gerekçesiyle kanun teklifi verdi. 

Neoliberal politikalarla küresel ölçekte büyüyen iklim krizinin yıkıcı etkileri gün geçtikçe daha çok görülüyor. Nedeni ise sonsuz kar hırsıyla başta doğa olmak üzere her şey üzerinden bir tahakküm kurmak isteyen anlayış var. Çünkü her gün biraz daha ormanlar tahrip edilerek toprak çoraklaştırılırken baraj ve Hidroelektrik Santralleri (HES) ile akarsuların rejimleri değiştirilerek ekosistemin dengesi de bozuluyor.

Tam da bu nedenle; ani sel baskınları, deniz suyu yükselmesi, mevsim dışı ani yağmurlar, heyelan vb. doğa olayları yaygınlaşıyor. İklim krizinin etkileri son yıllarda yaşanan felaketlerle Van'da da kendisini gösteriyor. 28 Temmuz 2021 tarihinde Van'ın Başkale, Gürpınar, Saray ve Özalp ilçelerinde yaşanan sel felaketinde;  ilk belirlemelere göre binden fazla havyan can verdi, binlerce dönüm tarım arazisi zarar gördü, bazı iş yeri ve konutlar zarar gördü, birçok ahır yıkıldı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, Van Başkale başta olmak üzere tüm ilçelerde sel felaketinden etkilenen halkın yaralarının sarılması, zararlarının hızlı bir şekilde tazmin edilmesi için söz konusu bölgenin acil bir şekilde afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Bu sayede zarar gören altyapının yenilenmesinin yanında ekonomik anlamda da kayıpların telafi edilebileceğini ve halkın acılarının hafifletilebileceğinin dile getiren Sarısaç, bu gerekçelerle 15 Mayıs 1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi.