29 Eylül 2024 Pazar

HDP Milletvekilleri: Deniz Poyraz için adaleti sonuna kadar savunacağız

Deniz Poyraz davasında yaşanan hukuksuzluklara ilişkin basın toplantısı düzenleyen HDP Milletvekilleri Kemalbay ve Çepni, devlet içerisinde organize edilen bu siyasi katliamın sorumlularının gizlenmek istendiğini kaydetti. HDP Milletvekilleri Deniz Poyraz için adaleti sonuna kadar savunacaklarını söyledi ve tüm kamuoyunu, 27 Aralık'ta görülecek duruşmaya çağırdı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir  Milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni, tetikçi faşist Onur Gencer'in HDP İzmir İl Örgütü'ne düzenlediği saldırıda Deniz Poyraz'ı katletmesine dair görülen davada yaşananlara ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Milletvekilleri 5. duruşmaya gelinmiş olmasına rağmen davada bir arpa boyu yol kat edilmediğini kaydetti.

ÇEPNİ: KATİL KORUNDU
Davanın sıradan bir cinayet davasına dönüştürülmek istendiğini kaydeden HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Gencer'in katliamı nasıl gerçekleştirdiğini hatırlattı. Gencer'in sosyal medyasında HDP'ye yönelik katliam yapacağına ilişkin paylaşımlarına rağmen engellenmediğini, katliam sonrası gözaltına alınırken de gözaltı sırasında da korunduğunu kaydetti.

'DEVLET İÇİNDE ORGANİZE EDİLEN SİYASİ BİR KATLİAM DAVASI'
Gencer'in HDP'ye daha büyük bir katliam için geldiğini ancak partide sadece Deniz Poyraz olduğu için onu katlettiğini itiraf ettiğini aktaran Çepni, "Katil apar topar tutuklanıyor. Ve bütün ortaya çıkan veriler, öncesinde HTS kayıtları vb hiç bir şey araştırılmadan bunları yapıyor. Katil gözaltındayken telefonunun yönlendirdiği bir başka şahıs bile soruşturulmuyor. Katil gözaltında iken cep telefonundan yapılan sosyal medya beğenileri bile bir soruşturma konusu yapılmıyor. Katil atış poligonunda eğitim yapıyor aynı zamanda buraya dair de tek bir soruşturma yapılmıyor. Hal böyle iken bu cinayetin Devlet içerisinde organize edilmiş bir siyasi cinayet ve katliam davası olduğunu hatırlayalım" ifadelerini kullandı.

KEMALBAY: MAHKEME BAŞKANI DAVAYI TAŞIMA AMACIYLA GELDİ
14 Ekim'de görülen beşinci davaya ilişkin ayrıntıları ise HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay aktardı. Bir siyasi katliamla karşı karşıya olduklarını dile getiren Kemalbay, "Bu siyasi cinayet Türkiye tarihinde pek çok örneği olanlardan biri" dedi. 12 Ekim'deki duruşmanın 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı tarafından adeta provoke edildiğini dile getiren Kemalbay, mahkeme  başkanının duruşmayı Şakran Hapishane yerleşkesine yerleştirme planıyla geldiğini ve bunu da uyguladığını söyledi. Öte yandan tetikçi katil ile Poyraz'ın kardeşinin temas ederek getirildiğini, Poyraz'ın abisinin darp edildiğini belirten Kemalbay, mahkeme başkanının yönlendirmesiyle ortamın gerildiğini söyledi. 

'AMAÇ CİNAYETİN ARKASINDAKİ GERÇEKLERİ GİZLEMEK'
14 Ekim'deki duruşmada da başkanın yine aynı talimatlarla duruşmayı gerdiğini söyleyen Kemalbay, avukatların Aliağa Şakran Hapishanesi yerleşkesi kapısından içeri alınmaması talimatının verildiğini aktardı. Yetki belgeli avukatların mahkeme salonuna alınmamakta ısrar edilmeyerek duruşmanın avukatsız bir salonda gerçekleştirmek ve apar topar sonuçlandırılmak istenmesi olarak yorumladı.

'TETİKÇİ KATİLİN GÜVENLİĞİ GERÇEKÇESİYLE TAŞIMA İŞLEMİ YAPILDI'
"Biz bunun sadece mahkeme başkanı tarafından düzenlendiğini düşünmüyoruz, daha geniş bir siyasi heyetin bunun içerisine dahil olduğunu düşünüyoruz" diyen Kemalbay, şöyle devam etti: "Çünkü tetikçi katilin güvenliğini gerekçe göstererek bu taşıma işlemi yapılmıştır. Şakran Cezaevi yerleşkesi bir adliye değildir. Hukuki bir sürecin orada adil bir şekilde gerçekleşmesini beklememek gerekir. Bu başlı başına bir kayırmadır, bir hukuksuzluktur. 14 Ekim'de yerleşkeye gelen avukatlar, yetki belgeli avukatlar, Türkiye Barolar Birliği Üyesi temsilci ve İzmir Barosu Başkanı bırakın mahkeme salonuna yerleşkeye alınmadılar. Yüze yakın avukat mahkeme başkanının talimatı ile içeri alınmazken, jandarmanın saldırısına maruz kaldı. 12 Ekim'de Bayraklı Adliyesinde mahkeme salonu içerisinde biber gazı sıktıran heyet, 14 Ekim'de cezaevi yerleşkesinin önünde bütün avukatlar üzerine gaz sıkarak, tomayla su sıkarak, jandarma ile şiddet uygulayarak tam bir hukuk faciası yaşanmasına sebep olmuştur" dedi. 

'KATİLİ  SİYASİ OLARAK KOLLAYANLAR MAHKEMEYİ İZLEDİ'
Reddi hakim yapan Poyraz'ın avukatları duruşma salonunda yokken mahkemenin görülmeye devam ettiğine dikkat çeken Kemalbay, "Mahkeme salonunda olup bitenleri katili siyasi olarak kollayanlar tarafından da izlendiğini düşünüyoruz. Bu konunun araştırılması için avukatlarımız önerge verdiler bu da Mahkeme başkanı tarafından reddedildi. Sanki mağdur taraf tetikçi katilmiş gibi tutum alınıyor. Bu durum mahkemenin nasıl sonuçlanacağının da işaretini veriyor. 12 Ekim'de duruşma sonlandırılırken katil 'dosyama HDP'nin kapatılma davası dosyasının eklenmesini istiyorum, cinayeti neden işlediğimi oradan anlayabilirsiniz' dedi. HDP'nin kapatma talimatını verenler, Kobani kumpas davasını kuranlar partimize bu katili gönderenler aynı adrestir, aynı kişilerdir. Mahkeme avukatsız ve insansız bir şekilde 14 Ekim'de devam etti. Biz dışarıda gaza maruz kalırken polisin sevgili Baro Başkanı Özkan Yücel'i darp etmesi ona gaz sıkması bütün bu olaylar gerçekleşirken dışarıda duruşma devam ettirildi. 27 Aralık 2022 tarihine mahkeme ertelendi" dedi. 

'27 ARALIK'TA DENİZ POYRAZ'IN YANINDA BEKLİYORUZ'
Kemalbay, şöyle devam etti: "Ortada hukuktan, adaletten demokratik kamuoyundan kaçırılan bir dava ile karşı karşıyayız. Bu hukuk garabeti herkesin gözleri önünde devam ediyor. Bu sadece Deniz Poyraz davası değil, bu dava Türkiye halklarının geleceğinin davasıdır. Türkiye siyasetini dizayn etmeye çalışanlar tarafından bu katliam gerçekleştirilmiştir ve bu davada bu çerçevede sürdürülmeye çalışılıyor. Buradan adalet çıkmaz, çıkabilecek kararları da kabul etmiyoruz. Biran önce bu katili kimin azmettirdiğini, kimin partimize gönderdiğini, arkasındaki güçleri aydınlatmak ve arkasındaki maddi gerçekliği aydınlatmak için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Bunun bu iktidar tarafından da yapılmayacağının farkındayız. Deniz Poyraz için adaleti sonuna kadar savunacak olan bizleriz. Bütün demokratik kamuoyunu 27 Aralık'ta Deniz Poyraz'ın yanında bekliyoruz."