2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP'den maden ocağına direnen kadınlara ziyaret

HDP Adıyaman Kadın Meclisi üyeleri, maden ocağına karşı direniş başlatan ve yol yapımını durduran kadınları ziyaret ederek destek verdi.

Adıyaman'ın Kömür Beldesi'nde yer alan Serintepe Mahallesi'nde MEDOS Madencilik Şirketi'nin, mermer ocağı yapımı için şantiye yolu açmasını engelleyen kadınların direnişlerini 5 gündür sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde mahalle halkı kadınlar öncülüğünde iş makinalarını durdurarak, çalışmaları engellemişti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adıyaman Kadın Meclisi üyeleri, mermer ocağına karşı direnen kadınları ziyaret etti. Ziyarete HDP Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Urfa Barış Anneleri Meclisi ve HDP Urfa Kadın Meclisi üyeleri, HDP Kömür Belediye Eşbaşkanı Erkan Karakaş ile çok sayıda kadın eşlik etti. Direnişte olan kadınlar heyeti alkışlarla karşıladı.

'SUYUMUZ ZEHİRLENECEK'
"Ölsek bile doğamızda mermer ocağı yapılmasına izin vermeyeceğiz" diyen kadınlar, gerekirse direniş alanında çadır kurup orada yatacaklarını söyledi. Bölgenin geçim kaynağı olan tütünün bitirildiğini belirten kadınlar, hayvancılığın tek geçim kaynakları olduğunu aktardı. Tütüne konulan kotayla açlık sınırına geldiklerini, mermer ocağının açılması sonucu oluşacak tozdan dolayı hayvanlığın da biteceğini vurgulayan kadınlar, "Burası bizim yaşam kaynağımız, burayı bırakmayacağız. Onlar geldikleri gibi gidecekler. 7'den 70'e buradayız. Bu madenin bize bir katkısı yok. Suyumuz zehirlenecek. Geçinmek için şehirlere mi gidelim" diyerek direnişi sürdürme kararlılıklarını ortaya koydu.

SÜRÜCÜ: PEŞKEŞ ÇEKENLERİ KADINLAR DURDURACAK
Maden ocaklarının yaratacağı tahribata dikkat çeken HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, "Bu toprak, su, ağaç, doğa sizin. Maden ocakları açılırsa yer üstü ve yer altı zenginlikler kapitalizme peşkeş çekilecek. Buna kimsenin hakkı yok. Bunu durduracak olan kadınlar. Kadınlar bu sistemi değiştirecek. Bu ekolojik yıkımı kabul etmeyenlerle birlikte mücadeleyi büyüteceğiz. Sonuna kadar sizin yanınızda olacağız. Dağlarımızı, doğamızı ranta peşkeş çekenleri kadınlar durduracak" dedi.

KIZILDERE: KAPİTALİST TALANA İZİN VERMEYECEĞİZ
HDP Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere ise madenin yaratacağı tahribata dikkat çekti, suyun kirleneceğini, toprağın ekilemeyeceğini, halkın açlığa mahkum edileceğini söyledi. Kızıldere, "Bu kapitalist talana izin vermeyeceğiz. Size destek için bugün buraya geldik" diye konuştu.