22 Eylül 2024 Pazar

HDP'den ped ve tamponun ücretsiz olmasına ilişkin kanun teklifi

Zaruri ihtiyaç olan ped ve tampona yönelik fahiş zamlara dikkat çeken HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Başaran, regl ürünlerine ücretsiz erişimin sağlanması için kanun teklifi verdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, 15-49 yaş aralığındaki kadınlara regl dönemlerinde gerekli hijyen ürünlerinin ücretsiz olarak sağlanması için kanun teklifi verdi.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılmasını isteyen Başaran, özellikle pandemide derinleşen yoksulluk koşullarından en çok  etkilenen kesimlerden birinin kadınlar olduğunu hatırlattı. Zaruri bir ihtiyaç olan ped ve tamponlara yapılan zamlar sonrası pek çok kadının bu ürünlere erişiminin olmadığına dikkat çeken Başaran, Türkiye'de ped ve tamponun "temel ihtiyaç" değil "lüks ürün" olduğunu ve bu nedenle fiyatlarda fahiş zamlar yapıldığını kaydetti. 

Dünyanın pek çok ülkesinde regl ürünleri üzerindeki verginin ya tamamen kaldırıldığını ya da çok düşük oranlarda olduğunu söyleyen Başaran, kadınlara yönelik hijyen ürünlerinin para karşılığı satılmasının sağlık hakkının ihlaline yol açtığını belirtti. Başaran, bir sosyal devlet sorumluluğu olarak zaruri ihtiyaçlara erişimin kolaylaştırılmamasının, yoksulluk gündeminin devam ettirileceğinin göstergesi olduğu dile getirdi ve "Kalıcı ve eşitlikçi politikalar belirlenerek regl döneminde kullanılması zorunlu olan ped ve tampon gibi ürünlere ücretsiz erişimin yasal zemini oluşturulmalıdır" dedi.