23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP'den Şengal'e ziyaret

HDP'nin dört milletvekilinden oluşan heyet Şengal'i ziyaret etti. Ziyarette Şengal'e yönelki saldırılara karşı dayanışma ve mücadele çağrısı yapıldı. 

Türk devletinin Şengal, Mexmur ve Dêrik saldırıları sonrasında Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) 4 milletvekilinin de bulunduğu bir heyet, Şengal'i ziyaret etti. HDP heyeti, Şengal'de Özerk Yönetim tarafından karşılandı. HDP heyeti, Êzidîleri ve birçok kurumu ziyaret etti. Uca'nın yanı sıra heyette, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş yer aldı.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, ziyaretlerinin amacına ilişkin Rojnews'e konuştu. Uca, "DAİŞ çetelerinin saldırısından sonra Şengal'in yeniden inşasının başladığını görüyoruz. Özerk Yönetim, kadın meclisleri, gençlik ve öz savunma meclisleri yeniden inşa edildi. Şengal'de Ferman'dan sonra da güçlü bir şekilde yaşam devam ediyor. Sengal'deki yeniden inşadan dolayı binlerce insanımız geri topraklarına döndü" diye belirtti.

‘BİR KEZ DAHA FERMANDAN GEÇİRMEK İSTEDİLER'
Türkiye'nin Şengal'e yönelik saldırılarına dikkati çeken Feleknas Uca sözlerini şöyle sürdürdü: "2017'den beri Türk devleti Şengal'e yönelik saldırılarını sürdürüyor. Bu saldırılarda bir yandan hastaneleri bir yandan Êzidîlerin önderlerini bir yandan da Şengal halkını hedef aldı. 1 Şubat'ta Şengal'de 21 noktaya yapılan saldırılarla Êzidî halkını bir kez daha Fermandan geçirmek ve halkı parçalamak istediler" şeklinde konuştu.

Şengal'e yönelik yapılan saldırılara karşı herkesi Şengal'e sahip çıkmaya çağıran Uca, "Şengal direniş ve tarihimizin yeridir" diye belirtti.

HESEN: HALKIMIZIN BİRLİĞİNİ YOK EDEMEYECEKLER
Şengal Özerk Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Riham Hesen ise "Türk devletinin Şengal'e yönelik saldırılarının olduğu, Êzidî önderlerinin hedef alındığı, Nêçirvan Barzani'nin Türkiye'ye gittiği bir dönemde böylesi önemli bir heyetin Şengal'e gelmesi herkese önemli bir mesaj veriyor. Burada belirtiyoruz ki, bize ne kadar saldırı yapılırsa yapılsın, Türk devleti, Önder Apo'nun düşünceleriyle örgütlenmiş Kuzey, Maxmur, Rojava ve Şengal'deki halkımızın birliğini yok edemeyecektir" ifadelerine yer verdi.