29 Eylül 2024 Pazar

HDP'li Gülistan Koçyiğit'ten cemevleri düzenlemesine tepki

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Cemevleri Başkanlığı kurulmasına HDP'li vekiller Meclis'te tepki gösterdi. HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Ferman AKP'nin ise, direniş bizimdir" dedi.

Tayyip Erdoğan'ın yayınladığı Kanun Hükmünde Kararname'yle (KHK) kararnamesiyle Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulması, Meclis Genel Kurulu'nda gündem oldu. AKP Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir'in Cemevlerinin ibadethane olmadığı yönündeki Erdoğan'ın tanımlamasını savunmasına HDP'li vekiller tepki gösterdi.

'CEMEVLERİ İBADETHANEDİR'
"Cemevleri ibadethanedir" döviziyle kürsüye çıkan HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Alevilere yönelik katliamları hatırlattı. "Kerbelalardan, Koçgirilerden, Dersimlerden, Sivaslardan, Maraşlardan, Malatyalardan, Çorumlardan, Gazilerden çıkarak bugünlere geldik" diyen Koçyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yıl 2022, 21'inci yüzyıldayız ve bizim biat etmediğimiz Kerbela'daki Yezid, bizim biat etmediğimiz Yavuz, bizim biat etmediğimiz Selçuklu, bizim biat etmediğimiz, ser verip sır vermediğimiz Osmanlı, bizim inancımızı bitiremedi, bizi asimile edemedi. Biz gün geldi, çadırlarda cemimizi yaptık. Gün geldi, kulaktan kulağa inancımızı fısıldadık. Gün geldi, annelerimiz bize çocukken, daha küçücükken 'Bak, biz Alevi'yiz ama sakın bunu okulda söyleme' diye tembihlediler."

BİZİ HER YERDE ÖTEKİLEŞTİRDİNİZ
Okullarda oruç tutmaya, namaz kılmaya zorlandıklarını, dergahlarının gasp edildiğini, inanç önderlerinin tutuklandığını, Türkiye halklarına Kızılbaşlığın "kötü" bir şey olarak anlatıldığını hatırlatan Koçyiğit, Alevilerin sorunlarını çözeceğini iddia eden iktidarın 7 Alevi Çalıştayı düzenlediktan sonra geldiği noktanın Alevilerin Cemevlerini ibadethane olarak elektrik ve su faturalarını ödemek olduğunu söyledi.

Alevilerin örgütlenerek, imece usulüyle cemevlerini yaptıklarını, inançlarıyla yeniden buluştuklarını aktaran Koçyiğit, "Siz diyorsunuz ki: 'Hayır, öyle olmaz, Cemevi yapacaksan bana soracaksın'. Sen kimsin? Kimsiniz siz? Sizin hangi mülki idare amirinize soracağız? Mesela, Nazımiye'deki Cemevini uzun namlulu silahlarla basan kaymakamınız mı izin verecek bizim Cemevi yapıp yapmayacağımıza? Yoksa, haddini bilmeden, bir Cemevine gidip dedenin postuna oturan anlayışınız mı bize izin verecek? Cemevine 'cümbüşevi' diyen aklınız mı bize izin verecek? Siz kimsiniz ya, siz kimsiniz? Yıllarca bizi asimile etmeye çalıştınız, yıllarca bizi inancımızdan soğutmaya çalıştınız, şimdi de inancımızı tarif ediyorsunuz. Hangi hakla, hangi hakla?" diye sordu.

'AKP İKTİDARI YAVUZ'U BİLE ARATIYOR'
İktidarın politikalarının 40 bin Alevi'yi katleden Yavuz'u bile arattığını vurgulayan Koçyiğit, "Ferman AKP'ninse, direniş bizimdir; ferman MHP'ninse, direniş bizimdir. İnancımızı, kültürümüzü, itikadımızı, yolumuzu ölümüne savunacağız, ölümüne. Tıpkı Kerbela'da Hazreti Hüseyin'in durduğu gibi, tıpkı Kerbela'da Zeynep ananın direndiği gibi direneceğiz size karşı. Sanmayın ki teslim olacağız, sanmayın ki boyun bükeceğiz" diye vurguladı.

'EŞİT YURTTAŞLIK MÜCADELESİNİ AKP'YE RAĞMEN DEVAM ETTİRECEĞİZ'
Koçyiğit, Alevilerin AKP'nin politikalarına karşı geri adım atmayacağını belirterek, "Bu ülkede tek bir Alevi çocuğu da olsa, tek bir ocak evladı da olsa o ocak tütecek, o yol yürünecek. Biz yola ikrar vermiş insanlarız, yolumuzdan dönmeyiz ne sizin elinizle ne de başkasının eliyle. Ben bir mürşit ocağının evladıyım, Baba Mansurluyum. Nerelerden geldik biz bugünlere biliyor musunuz? Bilmiyorsunuz, o zaman konuşmayacaksınız, o zaman başkasının inancını tarif etmeyeceksiniz. Benim bin yıllardır annemden, nenemden, dedemden, atamdan gelen inancıma el uzatmayacaksınız, dil uzatmayacaksınız. Hele de getirip burada torba yasalarla asla tanımlayamayacaksınız. Biz eşit yurttaşlık mücadelesini AKP'ye rağmen, bu Yezid anlayışa rağmen sonuna kadar devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.