4 Ekim 2024 Cuma

HDP'ye faşist saldırıyı protesto edildi: Bu partiye saygı göstereceksiniz

HDP Bahçelievler ilçe örgütüne yönelik faşist saldırıya karşı yapılmak istenen açıklamaya polis saldırdı çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. Saldırıya rağmen yapılan açıklamada, "HDP bu ülkede adaleti, hakikati, birlikte yaşamı savunan bir partidir. Bu partiye saygı göstereceksiniz" denildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, Bahçelievler İlçe Örgütü'ne dönük 28 Aralık günü gerçekleştirilen ırkçı faşist saldırıya karşı "HDP'yi savunuyoruz" şiarıyla Şirinevler Meydanı'nda basın açıklaması yapmak için bir araya geldi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Tevgera Jinên Azad (TJA), HDP il ve ilçe örgütleri, HDP'li milletvekilleri ile çok sayıda kişinin katıldığı basın açıklaması başlamadan önce Şirinevler Meydanı ve Bahçelievler İlçe Örgütü polisler tarafından ablukaya alındı.

Polisin, meydanda açıklama yapılmasının yasaklandığını iddia etti.

Polisle müzakere yapan HDP'li vekil Züleyha Gülüm, açıklamanın halkın içinde yapılması gerektiğini vurgularken, "Açıklamayı nerede yapacağımıza kaymakam da siz de karar veremezsiniz. Nerede yapacaksak yasaklama kararı geliyor. Bunlar tesadüf mü" diye sordu. Gülüm, "Bir gün aldığınız bu kararlardan dolayı yargılanacaksınız" dedi.

Engellemelere karşı kitle "HDP halktır halk burada", "Hak hukuk adalet" sloganları ile ablukadan çıkarak HDP İlçe Örgütü'ne doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada sloganları gerekçe yapan polis, kitlenin önünü keserek 10 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltılara rağmen kitle sloganlarla yürüyüşe devam etti.

'MÜCADELE SÜRECEK'
Yeniden ilçe binası önüne kadar geri dönen kitle bu kez ilçe binasının önünde açıklamaya katıldı. Polis, başta kimsenin alınmayacağını ifade etse de kitlenin direnmesi sonrası barikatlarını açarak ilçe binasına gidişe izin verdi. Açıklamaya HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, HDP Milletvekili Hüda Kaya ve çok sayıda sayıda siyasi parti temsilcisi katılırken açıklamada, "HDP'ye yönelik saldırıları kınıyoruz, faşizme karşı omuz omuza" ve "HDP'yi savunmak halkı savunmaktır" pankartları açıldı. İlçe binası önünde yapılan açıklamada konuşan çok sayıda siyasi parti temsilcisi bütün engellemelere rağmen mücadelelerini sürdürecekleri mesajını verdi.

ENCÜ: BU PARTİYE SAYGI GÖSTERECEKSİNİZ
En demokratik haklarını kullanmak ve HDP'ye yapılan saldırıyı protesto etmek için bir basın açıklaması gerçekleştirmek istediklerini ama kaymakamın hukuksuz bir şekilde yasakladığını ifade eden HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, "Burada arkadaşlarımız gözaltına alındı. Gözaltına alanlara ve bu emri verenlere bu hukuksuzluğa geçit verenlere şunu söylüyoruz; HDP gözaltılarla tükenmeyecek, asla geri adım atmayacak. Arkadaşlarımız katlederek mücadelemizden geri adım attıramayacaksınız. HDP bu ülkede adaleti, hakikati, birlikte yaşamı savunan bir partidir. Bu partiye saygı göstereceksiniz" dedi.

KAYA: AKP MİADINI DOLDURDU
İçişleri Bakanlığı'na seslenen HDP Milletvekili Hüda Kaya da, "Halkın vergileriyle maaşlarını alarak halkın sesini boğmaya çalışanlara şunları söylüyorum. Bakın AKP miladini doldurdu. Saltanat hep kalacak sanmayın. Çaldıklarıyla, ihanetleriyle, zulümleriyle defolup gidecekler. Göndereceğiz. AKP hesap verecek. Bugünün yarını var ve siz yarınlarda olmayacaksınız. HDP İzmir İl binamızda Deniz Poyraz'ın katledilmesinin üstünden aylar geçmeden yeni bir katliam planıyla kendilerini gösterdiler. AKP iktidarı kandan, kötülükten besleniyor. Burada yeni bir katliam yapmak istedi. Bu cahiller sürüsünü çöpe atacağız. Deniz Poyraz'ı, Garibe Gezer'i unutmayacağız ve intikamlarını alacağız" diye konuştu.

DEMİR: HDP HALK HAREKETİNDEN GELMİŞTİR
HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir ise ortak mücadele yürüttüklerini ve Türkiye'de özgürlüğün, demokrasinin oluşması için bir araya geldiklerinin altını çizerek, "HDP 6 milyon oy almış bir partidir. Seçim olsa 10 milyon oy alacak bir partidir. Bahçelievler ilçe binasının sokakları kolluk tarafından kontrol ediliyor ama biri ilçe binamıza girerek saldırı gerçekleşme cesaretinde bulunuyor. Bu cesareti nereden alıyor? İktidarın söylemelerden alıyor. Kolluğun bizi korumasına gerek yok, gölge etmeyin yeter. HDP'yi halk savunuyor diyoruz; çünkü kadınların emekçilerin yanında yer almış, gençliğin hakkını savunmuş, bu haramilere karşı mücadele etmiştir. Bunun için halk savunuyor. Halk aslında kendini savunuyor. Çünkü HDP halk hareketinden gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Ardından söz alan diğer siyasi parti temsilcileri, saldırılara karşı HDP'nin yanında yer aldıklarını ve sonuna kadar birlikte mücadele edeceklerini söyledi.