22 Eylül 2024 Pazar

Hesekêli kadınlar 8 Mart şenliğinde buluştu

JKŞ, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde Hesekê'de kitlesel kutlama etkinliği düzenledi. Arap, Kürt, Süryani ve Ermeni kadınlar 8 Mart coşkusunu hep birlikte yaşadı.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde Hesekê'de kitlesel kutlama etkinliği düzenledi.

Hesekê'nin farklı mahallelerinden Arap, Kürt, Süryani ve Ermeni kadınlar bir araya geldi, 8 Mart coşkusunu hep birlikte yaşadı. Etkinlik salonuna "Özgürlük için örgütlenelim, erkek egemenliğine karşı savaşalım" yazılı pankart asıldı.

JKŞ Sözcüsü Fadya Sido konuşmasında, etkinliğe katılan tüm kadınları selamladı, 8 Martlarını kutladı.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün kadın özgürlük mücadelesi için çok önemli olduğunu dile getiren Sido, "8 Mart kadınlar ve onların tarihi içinde alt yapısı köklü bir gündür" dedi. 8 Mart'ın tarihçesini aktaran Sido, 1857'te New York'ta kadın işçilerin çalıştığı fabrikada çıkan yangın sonucu 129 kadının katledildiğini hatırlattı. Sido, "Kapitalist zihniyetinin kar hırsının sonucu bir katliamdı bu. Devrimci kadın önder Clara Zetkin'in önerisi ile Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul edildi. O günden bugüne kadınlar 8 Mart'ta mücadelelerini ve direnişlerini büyüterek sürdürüyor. 8 Mart dünya kadınları için özgürleşmenin günü olması nedeniyle kutlu ve önemlidir. 8 Mart sadece cinsel özgürlüğümüz için değil, işgalciliğe, emperyalizme ve kapitalizme karşı da mücadele günümüzdür" diye konuştu.

Özgürlük için mücadeleyi sürdürdüklerini dile getiren Sido şöyle devam etti: "Rojava'daki mücadelemiz, işgalciliğe karşı güçlenerek ve büyüyerek sürmelidir. Devrimimize yönelik ekonomik, psikolojik, politik ve askeri saldırılara karşı komünist kadınlar olarak daha güçlü şekilde direnmeliyiz. Rojavalı komünist kadınlar olarak örgütlülüğümüzü daha fazla arttırarak bu mücadeleye ve direniş irademize güç katmalıyız" dedi.

Devrim düşmanlarına karşı mücadelede dayanışmanın önemine vurgu yapan Fadya Sido, "Tüm işgal ve yıkım saldırılarına karşın devrimimiz tüm gücüyle ayakları üzerindedir ve direnişini sürdürmektedir. Tüm dünya emekçi kadınlarına çağrımızdır; devrim için savaşın ve haklarınız için mücadele edin"
şeklinde konuştu.

'SARYALARDAN ZİLANLARA, HEP ONLARIN İZİNDEYİZ'
Etkinlikte CKŞ'li genç kadınlar adına söz alan Destan Serhat da Rojava devriminin tüm genç kadınların özgürlüğü için umut haline geldiğini dile getirdi. Genç kadınların devrimin inşa ve savunmasında önemli roller oynadığına dikkat çeken Destan Serhat, "Beritan, Sarya, Zilan ve Destanlar örneklerimizdir. Kadınlar kendilerini ispatladı, hem askeri hem de toplumsal alanda ne kadar güçlü bir iradeye sahip olduklarını gösterdi. Hiçbir zaman erkek egemenliğine karşı baş eğmedi, pes etmedi" şeklinde konuştu.

Rojava kadın devrimini büyüteceklerini dile getiren Destan Serhat, "Bir kez daha belirtiyoruz; biz Saryalardan Zilanlara, hep onların izindeyiz. Tüm emekçi kadınların 8 Mart'ını kutluyoruz. Kadın yaşamdır, kadın direniştir" dedi.

Etkinlik konuşmaların ardından halaylarla devam etti. Kadınlar, 8 Mart'ı hep birlikte halaya durarak coşkuyla kutladı. Etkinlikte sık sık "Kadın yaşam özgürlük", "Yaşasın Rojava kadın devrimi" sloganları atıldı.