23 Eylül 2024 Pazartesi

Heseke şehitleri Qamişlo ve Amûde'de binler tarafından uğurlandı

Hesekê'de IŞİD'e karşı direnişte ölümsüzleşen İç Güvenlik Güçleri ve DSG savaşçıları için Qamişlo ve Amûdê'de tören düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı törenlerde, DAİŞ ve Türk devletine karşı mücadele vurgusu yapıldı, şehitlerin yolundan yürüme sözü verildi.

Demokratik Suriye Güçleri ve İç Güvenlik Güçleri'nin Hesekê'de DAİŞ'e karşı sürdürdüğü Halkların Gürzü Hamlesi'nde ölümsüzleşen savaşçılardan 11'i Qamişlo'da, 5'i ise Amûdê'de son yolculuklarına uğurlandı.

Qamişlo'nun Enteriye mahallesinde bir araya gelen binlerce kişi Delil Saruxan Şehitliğine kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Son yıllarda gerçekleştirilen en kitlesel cenaze töreninde sık sık "Şehid namirin" sloganı atıldı.

Saygı duruşu yapılan törende ilk sözü alan Qamişlo Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Mahsum Hesen, Hesekê'de tüm halklardan savaşçıların birlikte mücadele ettiğini söyledi.

Hesen, "Ahmed ve Muhammed örneğinde olduğu gibi. Şeddade ilçesinden 2 kardeştiler. İkisi de evde, izin günlerindeydi. Hesekê hapishanesinde savaş başladığını duyar duymaz silahlarını alıp koştular ve şehit düştüler. Bu insanlık için ve Erdoğan'a karşı en mühim örnektir" diye konuştu.Türk devletinin kirli planlarının bir kez daha boşa düştüğünü dile getiren Hesen, tüm bölge halklarının işgale ve sömürgeciliğe karşı birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Savaşçıların görevlerini yerine getirdiğini vurgulayan Hesen şunları söyledi: "Şimdi asıl görev biz sağ olanların omuzundadır. Her zamankinden çok daha fazla dikkatli olmalıyız. Her zamankinden çok daha fazla Kürtler ve Araplar birbirlerini desteklemeli. Ve her zamankinden çok daha fazla şehitlerin yolunda örgütlenmeliyiz. Ancak bu ruhla topraklarımızın savunucusu olabiliriz. Ve bu şekilde özgür bir ülke kurabiliriz."

Tev-Dem Eş başkanı Zelal Ceger de faşist şef Erdoğan'ın planının Hesekê'de yenildiğini belirtti, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının kazandığını vurguladı. Zelal Ceger şunları kaydetti: "Özgür bir ülke için herkes ayakta. Elbette 121 fidan, 121 özgürlük fedaisi, 121 özgürlük kahramanı bizim için çok ağır. Ama önemli olan şudur, bir ülkenin canlarını tereddütsüz verecek özgürlük fedaileri varsa o zaman bilin ki o ülke kazanır, özgürlüğüne kavuşur."

Mücadeleyi daha fazla yükseltmek gerektiğini belirten Zelal Ceger, "Bir kez daha şehitlerimizin önünde özgürlük mücadelesinin sözünü veriyoruz. Birlikte kazanacağız" şeklinde konuştu. Demokratik Suriye Güçleri komutanlarından Heqi Kobanê de yaptığı konuşmada şunları belirtti: "121 annenin ellerinden öpüyoruz. Kürt, Arap, Asuri, Ermeni tüm halklara başsağlığı diliyoruz. Herkes Halkların Gürzü Hamlesine katıldı. Ağır ve hassas bir süreçten geçiyoruz. Bu yüzden tüm halklarımız şehitlerin ruhuyla direnişi yükseltmeli. Şehitlerin hattının takipçisi olacağız."

Şehit aileleri de törende söz aldı. Özgürlük için bedel verdiklerini belirten aileler, daha fazla bedel vermeye hazır olduklarını belirtti. Şehadet vesikalarının okunup ailelerine verilmesinin ardından, 11 savaşçının cenazesi sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde son yolculuklarına uğurlandı.

AMÛDÊ
Hesekê'de ölümsüzleşen 5 DSG savaşçısı, Şehit Aileleri Meclisi önünde toplanan konvoy ile İsmail Şehitliği'ne götürüldü.

Saygı duruşunun ardından konuşma yapan Amûdê Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Zîwer Elî "Şehitlerimiz öncülerimizdir ve onların yolundan ilerlememiz gerekiyor" dedi. Rojava devriminin tüm saldırılara karşı kahramanca direniş sergilediğini vurgulayan Elî, DAİŞ'in tasfiye edilmesi için hazır olduklarını kaydetti.

Kongra Star adına konuşan Şîlan Ehmed de DAİŞ çetelerinin tek başına saldırı gerçekleştirmediğini kaydetti, "Halkımız, özgürlüğünü kolay elde etmedi. On binlerce şehit verdik. Asla vazgeçmeyeceğiz. Rojava halkı özgürlük yolunda ilerlemeye devam edecek" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından cenazeler omuzlara alındı, "Şehid namirin" sloganları eşliğinde sonsuzluğa uğurlandı.