23 Eylül 2024 Pazartesi

Hewlêr'de ABD ve İsrail noktalarına saldırılar düzenlendi

Güney Kürdistan'ın Hewlêr kentinde ABD Konsolosluğu'na saldırı düzenlendi. İran, MOSSAD'ın eğitim karargahının vurulduğunu duyurdu.

Güney Kürdistan'ın Hewlêr (Erbil) kentinde ABD Konsolosluğu'nun bulunduğu mahallede 12 balistik füze ile saldırı düzenlendi. Hewlêr Valisi Ümid Hoşnav, saldırının ABD konsoloslığuna yönelik olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise konsolosluğun zarar görmediği belirti, "Olay soruşturuluyor" denildi.

Bölge hükümeti İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bazı bina ve evlerde hasar meydana gelirken, bir kişi hafif yaralandı. 

Irak Başbakanı Kazımi ise "Kadim Erbil kentine saldırı ve sakinlerinin korkutulması, halkımızın güvenliğine saldırıdır" açıklamasını yaptı.

Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ise füze saldırılarıyla ilgili, "Erbil, yenilgi ve ihanetin ateşi altında. Ey Erbil ve Kürtler; ulusal çoğunluk hükümeti gerçekleşene kadar size benden selam" dedi.

Güney Kürdistan'ın Anti-Terörizm Servisi ise "füzelerin Irak ve Güney Kürdistan dışından, özellikle de doğudan atıldığını" iddia etti.

ABD'li yetkililer ve Amerikan basını da İran'ı hedef gösterdi. İran televizyonunda ise füzelerin "gizli İsrail üsleri"ni vurduğu iddia edildi.

Ayrıca İran Devrim Muhafızları da vurulan yerlerin İsrail istihbarat örgütü MOSSAD'a ait eğitim üssü olduğunu duyurdu.

ORTADOĞU'DA KRİZ DERİNLEŞİYOR
Dünyanın gözleri Ukrayna'dayken Ortadoğu'da da kriz derinleşiyor.

İsrail, Suriye'ye füze saldırılarını arttırıyor, İran askerleri kayıplar veriyor.

Suudi Arabistan ve İran arasında gerçekleşen mutabakat görüşmeleri Suudi Krallığı'nın çoğu Şii 81 kişiyi idam etmesinin ardından İran tarafından durduruldu.

Güney Kürdistan ve Irak'ta ise genel seçim sonrası ulusal mutabakat hükümeti kurulamıyor. İran, kendi sınırlarına yakın Güney Kürdistan'da yoğunlaşan İsrail-ABD istihbarat ve askeri faaliyetlerini giderek kendi ulusal güvenliğine yönelik ağır saldırılar olarak yorumluyor.