22 Eylül 2024 Pazar

HKP (ML) Kızıl Yıldız'dan Modi hükümetinin politikalarına direnme çağrısı

Modi hükümetinin fiili şekilde yürürlüğe soktuğu vatandaşlık yasasının ülkedeki müslümanlara yönelik ayrımcı politikaların parçası olduğunu kaydeden HKP (ML) Kızıl Yıldız Genel Sekreteri James, halkı neofaişist harekete direnmeye çağırdı.

Hindistan Komünist Partisi (Marksist-Leninist) Kızıl Yıldız partisi, geçtiğimiz ay partinin 12. kongresinde seçilen yeni genel sekreter P.J. James imzasıyla faşist Modi hükümetinin fiili bir şekilde yürürlüğe soktuğu vatandaşlık yasasının, ülkedeki müslümanlara yönelik ayrımcı politikaların bir parçası olduğunu belirten bir açıklama yayımlayarak halkı neofaşist harekete direnmeye çağırdı.

Açıklamada, "Hindistan vatandaşlığının yolunu Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten; Hindular, Sihler, Parsiler, Hıristiyanlar, Budistler ve Jainler olmak üzere sadece 6 gayrimüslim kategorisine açan Modi hükümeti, Müslümanları tamamen dışlayarak Vatandaşlık (Değiştirme) Yasası'nı (CAA) uygulamaya başladı. Aynı şekilde, BM'ye göre ‘en çok zulüm gören azınlık' Rohingyalar da dahil olmak üzere Müslüman mültecileri tespit etmek ve onları başta Bangladeş'e olmak üzere sınır dışı etmek için telaşlı adımlar tüm hızıyla devam ediyor" denildi.

Rejimin bu hamleyi, göçmenlerin kalışlarını yasallaştıran ve onları pasaportlarının süresi dolduktan sonra bile Pasaport Yasası ve Yabancılar Yasası hükümlerinden muaf tutan 2015 tarihli Vatandaşlık Kuralları değişikliği açısından yaptığını iddia etse de yalnızca yasadışı veya belgesiz 6 gayrimüslim topluluğa vatandaşlık vermeyi amaçlayan CAA'nın (2019) kısmen uygulanması anlamına geldiği kaydedilen açıklama şöyle devam etti: "Böylece, halkın CAA'ya karşı her an alevlenebilecek hoşnutsuzluğunu göz önünde bulunduran Modi hükümeti, bir yandan CAA'nın henüz yürürlükte olmadığını iddia ederken, diğer yandan 2015 Vatandaşlık Değişiklik Kuralları kılıfı altında hızlı bir şekilde uygulamaya başladı. Hiç şüphesiz bu iğrenç hamle, RSS-BJP'nin Hinduraştra nihai hedefine doğru ilerleyişinin bir parçası olarak son dönemde Müslüman azınlıkları hedef alan bir dizi Hindutva saldırısıyla birlikte okunmalıdır. HKP (ML) Kızıl Yıldız, CAA'nın arka kapıdan uygulanmasını kararlılıkla kınamakta ve ilerici-demokratik güçleri, emekçi halkı ve tüm ezilenleri, Hindistan'ın laik karakterinin altını tamamen oyan bu neofaşist harekete karşı direnmeye ve onu yenilgiye uğratmaya çağırmaktadır."