7 Ekim 2024 Pazartesi

Hozat'ta ormanlar 3 gündür yanıyor: Söndürmek isteyenlere polis engeli

Dersim'in Hozat ilçesinin Dereköy ve Gedikler civarında askeri helikopterlerin bombardımanı sonucu çıkan yangına müdahale etmek isteyen gönüllüler, asker ve polisler tarafından engellendi.

Dersim'in Hozat ilçesinin Dereköy ve Gedikler civarında askeri helikopterlerin bombardımanı sonucu çıkan yangına müdahale etmek isteyen gönüllüler Hozat ilçesi girişinde barikatlarla karşılaştı.

Orman yangınlarına müdahale etmek için Hozat'a giden ve aralarında Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, CHP Dersim Milletvekili Polat Şaroğlu, HDP Dersim İl Örgütü, EMEP Dersim İl Örgütü, çevre aktivisti Haydar Çetinkaya, yerine kayyım atanan Peri Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Çelebi, DEDEF Genel Başkanı Ali Haydar Ben, Munzur Çevre Derneği Yöneticisi Özkan Arslan, avukat Barış Yıldırım, Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün aralarında bulunduğu birçok kişiye asker ve polislerin engellemeleri devam ediyor.

'BURADA OLMAMIZIN TEK NEDENİ ÇEVREMİZİ KORUMAK'
CHP Dersim Milletvekili Polat Şaroğlu, "Bu sabah itibariyle bölgeye geldik dün akşam Dersim Belediye Başkanının çağrısından sonra da bugün biraz araç sayısı, müdahale sayısı fazlalaştı ama yeterli değil. Tunceli Vali'sine de söyledik gerekirse diğer illerden destek verilerek araç sayısının arttırılmasını ve havadan müdahale yapılması gerektiğini söyledik. Gördüğümüz kadarıyla alevler yok tam alana inemiyoruz sönme olayının olduğunu söylediler" dedi.

Yangının gitgide büyüdüğünü söyleyen Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik, "Bu yangının büyümemesi için bizde bir çağrıda bulunduk. Çağrımız nedeniyle yollar kapatıldı ama biz bu engellemelerin bir provakasyona neden olmaması için yetkililerden ricada bulunduk, milletvekillerimiz devreye girdi inşallah biran önce müdahale edeceğiz" dedi.

'TEK DERDİMİZ YANGINA MÜDAHALE EDİLMESİ'
Yaptığımız çağrının insanlarda yaptığı dayanışma ruhu burada bir rahatsızlık yarattığını söyleyen Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, "Türkiye'de 70-80 bölgede yangın var, bu yangınların her biri bizim içimizi acıtıyor. Dünyanın neresinden olursa olsun yangınlar oradaki yaşamı yok ediyor. Biz bu zihniyeti doğru bulmuyoruz, tek derdimiz yangına müdahale edilmesi ve yayılmamasını istiyoruz" diye belirtti.

'YETKİLİLERİ KINIYORUZ'
Gerekçe ne olursa olsun yetkililerin yangına müdahale etmesi gerektiğini belirten DEDEF Genel Başkanı Ali Haydar Ben, "Ama bugün Hozat'a geldiğimizde bölgenin güvenlik güçleri tarafından tutulması, zırhlı araçların gelmesi kabul edilecek bir durum değil. Bu aynı zamanda Munzur Gözeleri'nde yapılan peyzaj projesinde de görmüştük. Bizler gerekçe ne olursa olsun oraya müdahale etmemiz gerekiyordu bırakmadıkları için yetkilileri kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bizlerin burada bulunmamızın nedeni çevremizi korumak olduğunu vurgulayan Avukat Barış Yıldırım, "Bizlerin burada yaşayan insanlara orman yangınlarının akıbetini bildirme yükümlülüğümüz var. Burada bulunmamızın nedeni çevresel hassasiyettir" dedi.