23 Eylül 2024 Pazartesi

İBB çalışanlarının direnişi 14. gününde: Mücadeleniz mücadelemizdir

İBB çalışanlarının "İşimizi geri istiyoruz" talebiyle süren direnişi 14. gününde. Dayanışma ziyaretlerinin sürdüğü nöbette, çok sayıda kişi işçilerin mücadelesini desteklediklerini kaydetti. Nöbetin emeğin ve demokrasinin karşısında olanları bir kez daha gözler önüne serdiği ifade edilen konuşmalarda, mücadelenin süreceği vurgulandı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "İBB'de terörist var" diyerek hedef göstermesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işten atılan işçilerin İBB önünde bulunan Saraçhane Parkında devam eden nöbeti 14. gününde.

Direnişteki işçileri bugün de çok sayıda kurum ve kişi ziyaret etti, açıklama yapıldı. "İşimizi geri istiyoruz", "Haksız, hukuksuz işten çıkarılan İBB çalışanlarının yanındayız" pankartlarının açıldığı eylemde, "Ne AKP ne CHP, kurtuluş birleşik mücadelede", "Adalet istiyoruz" ve "Emek için adalet" yazılı dövizler taşındı. Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Emek Partisi, Türkiye İşçi Partisi (TİP), HDP Emek Komisyonu, HDP Milletvekili Oya Ersoy, SOL Parti, İşçinin Kendi Partisi (İKP), Halkevleri, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Kaldıraç, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ve Köz ziyaret etti. 

YOLERİ: MUHALEFETİN NE YAPTIĞINI UNUTMAMASI GEREKİR
Söz alan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, iktidarın yaşadığı ekonomik ve siyasi krizi baskılar ve hedef göstermelerle aşmaya çalıştığını hatırlattı. Yoleri, "Mevcut iktidarla ilgili fikirlerimiz belli ancak yüzümüzü halka döndük ve 16 milyonu temsil ediyoruz diyenler baskılara boyun eğerek yaşanmaması gereken bir sonuçla bizi karşı karşıya bıraktılar" dedi. "Emekçilerin, KHK'lerle ve tek adam rejiminin uygulamalarıyla işten atılması, işsiz bırakılması kabul edilebilir bir şey değil" diyen Yoleri, "Muhalefetin uygulamalarıyla, ne yaptıklarını ve ne yapacaklarını sergilediklerini unutmamaları gerekir. Bunu onlara hatırlatmak isteriz. Biz burada haksızlıkların ortadan kaldırıldığı bir anlayışı görmek isteriz. Arkadaşlarımızın yanındayız" dedi.

İnsan haklarının bağımsızlığın bir parçası olduğunu kaydeden Yoleri, bu nedenle hak gasplarının kabul edilemez olduğunu söyledi ve devam etti: "İBB yöneticileri tek adamı rejimine boyun eğmek yerine halkın sesine  kulak vermeli. İBB işten attığı insanlara, özür borçlarıyla işe iadeyi acilen sağlamalı ve sosyal haklarını da fazlasıyla teslim etmek zorunda."

Açıklama, "İBB işçisi yalnız değildir", "Birleşe, birleşe kazanacağız", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atılarak bitirildi. İşçiler nöbetlerini devam ettireceklerini söyledi.

ERSOY: MÜCADELENİZ MÜCADELEMİZDİR
HDP Milletvekili Oya Ersoy da nöbetin kendilerine emeğin ve demokrasinin karşısında olanları bir kez daha gösterdiğini söyledi. Ersoy, "AKP'nin 20 yıldır yıktığı bir ülke var ve buna karşı direnen milyonlar var. Gezi'de bunu gördük, Kobanê'de bunu gördük. Yıllardır bu halkta AKP karşıtlığı dışında başka bir şey daha gelişti. Biz eşitlik istiyoruz, biz barış istiyoruz, biz kardeşlik istiyoruz. Aleviler için eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz. Biz kadınların eşit ve özgür bir şekilde yaşamasını istiyoruz. Biz bu iktidarı göndereceğiz ama biz yerine ne kuracağız? Biz öncelikle halkın umutlarını satmayacağız. Yeni bir ülke kurulacaksa eğer kadınlar eşit olmadan olmaz. Kürt halkına hakları verilmeden olmaz. Üniversiteler özerkleşmeden olmaz. Beşli çete ülkeye sömürmeye devam ederse olmaz. O yüzden bizim mücadelemiz hep birlikte eşitlik, özgürlük ve sömürüye karşı hep birlikte direnişin mücadelesidir. Mücadeleniz mücadelemizdir" ifadelerini kullandı.