23 Eylül 2024 Pazartesi

İBB çalışanlarının direnişi 7. gününde: Kazanacağız

Soylu'nun hedef göstermesiyle işten çıkarılan İBB çalışanları, süresiz oturma eylemlerinin 7. gününü dayanışmayla devam ettirdi. Haklı talepleri kabul edilene kadar direneceklerini kaydeden direnişçiler, birlikte mücadelenin önemine vurgu yaptı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun hedef göstermesiyle, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından işine son verilen işçiler, Saraçhane'de bulunan İBB önünde 7 gündür direnişte. "Güvencesizliği hep beraber yenebiliriz" diyen işçiler, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Saraçhane parkında her gün nöbet tutan İBB işçileri bugün de saat 15.00'te yaptıkları açıklama ile nöbetlerine başladı. Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekilleri Musa Piroğlu ve Zulehya Gulüm, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, TMMOB Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Pınar Giritoğlu ve Dayanışmacı Mimarlar Örgütü'nün de katılımıyla yapılan eylemde "İşimizi geri istiyoruz" pankartının açıldı; "Mobbinge sesiz kalma", "İşçi gençlik el ele, hep beraber zafere" yazılı dövizler taşındı.

GÖREN: AÇLIKLA TERBİYE EDİLMEK İSTENİYORUZ
İşçiler adına basın metnini Faruk Gören okudu. Gören, barış akademisyeni oldukları için,  KHK'lı oldukları için, Ali İsmail Korkmaz anması ve başkaca meşru eylemlere katıldıkları, barış talebini dile getirdikleri için işinden işten atıldıklarını kaydetti. Güvenlik soruşturmaları ve KHK'larla geçen yıllar, emekçilerin temelsiz suçlamalarla işlerinden atılmaları gibi saldırıları unutmadıklarını belirten Gören, "Her gün pek çoğumuz ekonomik krizde açlıkla terbiye edilme tedirginliğini bizzat yaşıyoruz" dedi.

CHP'li yetkililerin, "Valilikten işten çıkarın talimatı geliyor" söylemlerine işaret eden Gören, "Bu beyan, karar alma mekanizmalarında bulunan temsilcilerin sorumluluğu kendi üzerinden atma beyanıdır. Atanmış valilerin ve temsilcilerinin seçilmiş temsilcilere talimat verme yetkisi olmadığı gibi hakkı ve haddi de yoktur. Ayrıca bu çekişmeleri işçinin sırtına yüklemek ana muhalefet partisinin temsilcileri açısından kabul edilebilir bir tavır değildir" dedi.

'TALİMATLA İŞTEN ATMA YÖNTEMİ'
Belediyenin talimatla işten atma yönteminin, olası suç kategorilerini onaylama ve emekçilerin fişlenmesi yolunu açabilecek riskler taşıdığına değinen Gören "Güvenlik soruşturmaları iktidarın beğenmediklerini cezalandırma aracı olarak kamuda çalışanların veya çalışmak isteyenlerin başına musallat edilmiştir. Muhalefetin tavrı bu uygulamaya ilkesel bir itiraz dile getirmek olmalıdır. Geri adım atmanın hep daha fazla kayba yol açacak biçimlerde geri dönüşü olduğuna defalarca şahit olduk. Büyükşehir belediyesi üzerinden yürütülen işçi düşmanı girişime karşı sağlam, tavizsiz, geri adım atmayan ve emekçileri liste restlerine kurban etmeyen bir hat çizilmediği takdirde bu tehdidin başka muhalif belediyelere yayılacağını öngörmek güç değil" dedi.

'BU GÜVENCESİZLİĞİ HEP BİRLİKTE YENEBİLİRİZ'
İnsani mesai saatleri ve çalışma koşullarına sahip çıkmaya, politik duruşları üzerinden ekmekleriyle tehdit edildikleri güvencesizlik iklimine karşı duruşlarını kararlılıkla sürdüreceklerini ifade eden Gören, "Bugün günlerdir süren çağrımıza ses olan kurumlar aramızda, geldikleri için teşekkür ederiz. Bu desteğin artması halinde mahkum edildiğimiz bu güvencesizliği hep birlikte yenebiliriz" dedi.

PİROĞLU: DİRENEN İŞÇİLERİ DESTEKLEYECEĞİZ
HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu'da konuştu. Direnen işçileri sonuna kadar destekleyeceklerini belirten Piroğlu, direnişin sonuna kadar destekleyeceğiz. "İşçi sınıfı ve buradaki bütün işçiler haklarını alıncaya kadar burada olacağız. Bütün herkesi de emek direnişlerine ve özgürlük direnişlerine dahil olmaya onlara destek olmaya çağırıyoruz" dedi.

Kod 29 ve Kod 42 gibi hukuk dışı kodlarla, işçi kıyımının AKP döneminde normallik kazandığına dikkat çeken Piroğlu, "Patronlar bu kodları pandemi boyunca işçilere karşı işten çıkarma silahı olarak kullandılar" dedi.

'TÜRKİYE HALKLARI İÇİN UYARICI BİR DURUM'
Piroğlu, "Kendini AKP'nin alternatifi olarak sunan ve demokrasi vaat edenlerin emek düşmanlığında ve emek gasbında AKP ile ortaklaşması Türkiye halkları için uyarıcı bir durumdur. Belediyeyi bu hukuksuzluktan bir an önce dönmeye, muhalif olduğunu iddia eden bütün partileri bu hukuksuzluğa karşı gelmeye ve bütün demokrasi güçlerini de işçilerle direnmeye bekliyoruz" dedi.

AKDENİZ: İŞTEN ATMALAR KABUL EDİLEMEZ
Nöbette, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz'de konuştu. Belediyenin almış olduğu kararın çok yanlış bir karar olduğuna değinen Akdeniz, "Tek adam yönetiminin ortaya koyduğu listelerle ve hedef göstermelerle işten atmalar asla kabul edilemez. Üstelik ortada bir mahkeme kararı bile yokken! Kaldi ki mahkeme kararı olsa bile yargının taraflı hale geldiği bir dönemde işten atmayı kabul etmeyiz. Bunun karşısında yer alır, dayanışmayı örgütleriz" dedi.

KESK VE ÖHD'DEN ZİYARET
Direnen işçileri akşam saatlerinde ise Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) ve Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) ziyaret etti. Kısa bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, "Haksız hukuksuz işten çıkarılan İBB çalışanlarının yanındayız" yazılı pankart açıldı. 

ALTUNSOY: MİLYONLARCA İNSANI YOKSULLAŞTIRDINIZ
İşten atılan belediye işçileriyle dayanışmak için nöbeti ziyarete gelen KESK adına KESK Şubeler Platform Sözcüsü Nezahat Altunsoy konuştu. Kod-42 sebebiyle ve Ali İsmail Korkmaz anmasına katılma sebebiyle işten atmaları kabul edemeyiz diyen Altunsoy, "Milyonlarca insanı yoksullaştırdınız, işsiz bıraktınız, açığa mahkum ettiniz; hukuku, adaleti, ormanları, yağmaladınız. Bunlar yetmedi şimdide bu gençlerin umutlarını yağmaladınız" dedi.

'İŞÇİLER, İŞLERİNE İADE EDİLSİN'
Altunsoy: "Buradan soruyoruz; hak hukuk adalet diye yolları aşındıranlar, haksız ve hukuksuz şekilde arkadaşlarımızı işten attılar. Belediye arkadaşlarımızı en kısa sürede ziyaret ederek, işlerine iade edilmelerini sağlamalıdır. Aksi takdirde haklı mücadelelerinde yanlarında olarak dayanışmamızı büyüteceğimizi buradan ilan ediyoruz" dedi.

ÇELİK: İŞTEN ATMALAR HUKUSUZDUR
ÖHD Adına konuşan Ahmet Baran Çelik ise şunları söyledi: "İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin almış olduğu karar hukuksuzdur. İşe iade talepleri kabul edilinceye kadar hak ve adalet mücadelelerinde işçilerin yanında olacağız."

Yapılan konuşmaların ardından, "İşimizi geri istiyoruz" ve "Direne, direne kazanacağız sloganları ve alkışlarla bugünkü nöbet sona erdi.