30 Eylül 2024 Pazartesi

İçişleri Bakanlığı'ndan üniversiteler için faşist baskı ve yasak genelgesi

İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliklerine gönderdiği "Üniversitelerde Güvenlik ve Barınma Tedbirleri" isimli genelgeyle, yeni eğitim öğretim dönemi öncesi üniversitelerde faşist baskı ve yasakların dozunu arttırdı. Öğrenci kulüpleri, gençlik örgütleri ve kadın platformları "illegal yapılanma" denilerek hedef gösterilirken, "Barınamıyoruz" demek provokasyon sayıldı.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu eşliğinde 81 ilin valisi ve gençlik spor il müdürlerinin katılımıyla yapılan toplantıda alınan kararlar, İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere "Üniversitelerde Güvenlik ve Barınma Tedbirleri" isimli genelgeyle gönderildi.

'BARINMA SORUNU YAŞAYAN ÖĞRENCİLER İKTİDARA YAKIN DERNEKLERE GÖNDERİLECEK'
Yeni eğitim-öğretim dönemi boyunca öğrencilerin konaklayacağı yurt, pansiyon, apart benzeri yerlerde fahiş fiyat uygulanmasına izin verilmeyeceği öne sürülen genelgede, burs ve barınma sorunu olan öğrencilerin ise kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhanelere yerleştirileceği, gerektiğinde "sivil toplum kuruluşlarıyla" işbirliği sağlanacağı belirtildi. Bu ifadeler, öğrencilerin iktidara yakın Anadolu Gençlik Dernekleri, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) gibi politik islamcı, faşist baskı ve dayatmalarla kamuoyunda sık sık gündem olan yapılara açıktan yönlendirilebileceği ihtimalini akıllara getirdi.

'BARINAMIYORUZ' DİYENLER 'İLLEGAL YAPILANMA' İLAN EDİLDİ
Genelgede, barınamama, geleceksizlik, yoksulluk gibi sorunlarla ilgili çalışma yürüten gençlik örgütleri, "illegal yapılanmalar" olarak tanımlandı ve hiçbir şekilde stant açma, broşür dağıtma gibi faaliyetlere izin verilmeyeceği vurgulandı. Bu gerekçeyle üniversite yönetimlerinin terminal, gar, havalimanı gibi noktalarda stant açmasına da izin verilecek. Ayrıca, kampüsler ve yurtların etrafında X-Ray cihazları, kapı dedektörleri ve güvenlik kamerası sistemleri de yaygınlaştırılacak. Üniversitelerin etrafındaki sosyal alanlar da denetim altına alınacak ve "şüpheli" olarak nitelenen her türlü öğrenci, paket, poşet ve pankarta karşı denetimler arttırılacak.

ÖĞRENCİ KULÜPLERİ VE KADIN PLATFORMLARI 'TERÖRLE İLTİSAKLI'
Genelgede en çok dikkat çeken kısım ise, "Öğrencileri etkilemeye dönük terör örgütlerinin kirli propagandalarına kaşı farkındalıklarının artırılması için üniversitelerle iş birliği halinde panel, seminer vb. çalışmalar yürütülecek. Ayrıca suç/terör örgütlerinin yeni eleman kazanmaya çalışmalarına engel olunabilmesi için istihbari çalışmalara ağırlık verilecek" ifadeleri oldu. Buna göre, iktidarın ve üniversite yönetiminin hoşuna gitmeyen, muhalif, devrimci, demokrat çalışmalar yürüten öğrenci kulüpleri "terörle iltisaklı oldukları" iddiasıyla engellenebilecek. Öğrenci kulüpleri ve kadın platformları da genelgede "illegal yapılanma" olarak hedef gösterilirken, bu kulüplerin her türlü faaliyeti denetim altına alınacak.

Barınma sorunu başta olmak üzere sosyal medyada öğrencilerin sorunlarını gündem eden her türlü paylaşım da genelgede "provokatif" olarak hedef gösterildi ve bu tarz paylaşımlarda bulunan öğrenciler hakkında işlem yapılacağı belirtildi.