4 Ekim 2024 Cuma

Iğdır Hapishanesinde işkence Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Habip Eksik, çıplak arama işkencesini reddettiği için el ve ayakları bağlanarak işkence edilen, yerlerde sürüklenen tutsak Hogir Batu’nun durumunu Meclis’e taşıdı. 

Tutsaklara yönelik hak ihlalleri artarak devam ediyor. Görevlilerin tutsaklara yönelik keyfiyetçi tutumları işkenceye dönüşmüş, tutsaklar sesini avukatlar ve aileleriyle dışarıya duyurmaya çalışıyor. Hapishanelerde tutsakların yaşam hakkı, güvenlik hakkı gibi temel hak ve özgürlükleri ihlal ediliyor. 

Ceza İnfaz Kanununda tek kişilik hücrede kalma şartı net bir şekilde belirtilmesine rağmen Iğdır S Tipi Hapishanesinde tutsaklar tek kişilik hücrelerde tutuluyor.

Diyarbakır Hapishanesi’nden Iğdır S Tipi Hapishanesi’ne sürgün sevk edilen Hogir Batu ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde Iğdır S Tipi Kapalı Hapishanesine girişi sırasında çıplak aramaya zorlandığı, çıplak aramayı reddettiği için el ve ayaklarının bağlandığı, darp edildiği ve yerlerde sürüklendiği bu esnasında kafasında 3 cm çapında yaranın oluştuğu kötü muameleye karşı çıktığı için Hogir Batu’nun tek kişilik bir hücreye konulduğunu ve günlerce kendisine yemek verilmediğini aktardı.

Iğdır S Tipi Kapalı Hapishanesinde tutsak Rüken Yıldız ve Necdet Ayna’nın aynı şekilde tek kişilik hücreye konduğu, 71 yaşında ki tutsak Abdullah Ateş’in ise sağlık erişimine ulaşma noktasında sorun yaşıyor. 

Tutsakların maruz kaldığı sorunları aile ve avukatları aracılığıyla ilettiği Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Habip Eski, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması üzerine verdiği soru önergesiyle konuyu Meclis’e taşıdı.

HDP Milletvekili Habip Eksik, şu soruların yanıtlanmasını istedi: 
🔹 "Mahpus Hogir Batu Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevi girişinde çıplak aramaya maruz kalmış bu durumu reddedince kendisine işkence edilmiştir. Bakanlığınız bu durumdan haberdar mıdır?
🔹 Kurumunuz bünyesinde gelişen olayların genel itibariyle basından saklandığı kanısı mevcuttur, son dönemde mahpushanelerde ortaya çıkan ve basına yansıyan işkence ve kötü muameleye yönelik bir eylem planınız var mıdır?
🔹 Iğdır S Tipi Kapalı Mahpushanesinde yaşanan hak ihlalleri sık sık tarafıma bildirilmektedir, bu konuyu gerek sözlü gerek yazılı soru önergeler ile gündeme getirmemize rağmen hak ihlallerinin artarak yaşanmasının gerekçesi nedir?
🔹 Iğdır S Tipi Kapalı Mahpushanesinde çıplak arama yapılan mahpuslara darp, işkence ve kötü muamele suçlarından dolayı hakkında işlem başlatılan infaz memuru var mıdır?
🔹 Son bir yılda çıplak aramaya direnmesi sebebiyle darp, kötü muamele, işkence gören mahpus sayısı kaçtır?
🔹 Rüken Yıldız ve Nejdet Ayna adlı mahpusların hala tek kişilik hücrede tutulma gerekçesi nedir?
🔹 71 yaşındaki Abdullah Ateş’in sağlık erişimi niçin kısıtlanmaktadır?
🔹 Iğdır S Tipi Kapalı Mahpushanesinde Hogir Batu’nun tekli hücreye atıldığı bilgisi doğru mudur?
🔹 Türkiye genelinde mahpushanelerde tekli hücrede tecrit edilen mahpus sayısı kaçtır? Bu izole duruma son verilmesi için planınız var mıdır?"