30 Eylül 2024 Pazartesi

İHD İstanbul Şubesi Gençlik Komisyonu kuruldu

İHD İstanbul Şubesi Gençlik Komisyonu, ülkede gençleri özel olarak etkileyen ekonomik ve siyasal kriz karşısında haklarını savunmak için mücadele edeceklerinin altını çizerek kuruluşunu duyurdu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gençlik Komisyonu, şube binasında düzenlenen basın toplantısıyla kuruluşunu ilan etti. "Gençler haklarıyla gençtir! Geleceğimizi istiyoruz" pankartı asılan toplantıda basın açıklamasını komisyon adına Tuna Kemal Bulut okudu.

Dünyada yaşanan pek çok sorunun yanı sıra Türkiye’de derinleşerek süregelen ekonomik ve siyasi krizi yoğun biçimde hissettiklerini belirten Bulut, "Eğitim, sağlık, barınma, beslenme, iş güvencesi, yaşamaya yeterli gelir gibi temel insan haklarının dahi sağlanamamasının gençler üzerinde yarattığı derin olumsuz etkiler ve yol açtığı psikolojik sıkıntıların, bugün Türkiye’de yaşayan gençler için içinden çıkılmaz bir hal aldığını görüyoruz" dedi.

İşçi, işsiz, öğrenci, mülteci, LGBTİ+, kadın, tutsak tüm gençlerin en temel sıkıntısının insan haklarından mahrum kalmak olduğunu vurgulayan Bulut, pek çok sorunun yanında ekonomik krizin bedelini ağır olarak ödediklerini kaydetti. 

Standart bir günlük sosyal ve kültürel yaşamın bile lüks sayıldığına işaret eden Bulut, şöyle devam etti: "Güvencesiz işlere mecbur kaldığımız için iş cinayetlerinde ölüyor, kadın cinayetlerine maruz kalıyoruz. Yoksulluk nedeniyle okul yerine inşaatlara, fabrikalara çalışmaya gidiyoruz. Devlet yurdu çıkmadığı için kazandığımız okullarda okuyamıyoruz, diplomayı alıyor ama iş bulamıyoruz. Parasızlık yüzünden erişkin bireyler olarak bağımsızlaşamıyor, ailemize bağımlı yaşıyoruz. Pahalılık ve işsizlik yüzünden evlenemiyoruz. İnsanca yaşayabilmek umudu ile yurdumuzu terk etmek zorunda kalıyoruz. En doğal hakkımız olan sinema, tiyatro, sanat, kitap, müzik, tatil bize lüks sayılıyor."

Bu süreç içerisinde İHD üyesi ve gönüllüsü gençler olarak yaşanan hak ihlallerine karşı mücadele etme ve gençlik komisyonunu kurma kararı aldıklarını ifade eden Bulut, komisyonun 18-35 yaş arasındaki herkesin katılımına ve başvurusuna açık olduğunu, ayrıca ergenlik döneminde yaşanan hak ihlallerine dair de çalışma yürüteceklerini aktardı.

Bulut, şöyle devam etti: "Komisyonumuz, bir hak öznesi olarak gençleri ve gençlerin yaşadığı ağır sorunları görünür kılmayı, sorunların çözümüne katkı sağlamayı, gençlerle dayanışmayı, gençlerin hakları için mücadele edebilecekleri bir alan açabilmeyi amaçlamaktadır."