9 Ekim 2024 Çarşamba

İHD Kadın Komisyonu: Kadın+'lara yönelik cinsiyetçi söylemlere son verin

İHD Kadın Komisyonu, mafya-siyaset kirli ilişkileri tartışmalarında kadın+'lara yönelik cinsiyetçi söylemlerin derhal sonlandırılmasını istedi. Yapılan açıklamada, Yargıya görevini yapma çağrısında bulunuldu. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu, Türkiye'deki siyasetçileri cinsiyetçi tavrı ve söylemleri üzerine uyardı. Son dönemde mafya-siyaset ilişkisindeki tartışmalarda cinsiyetçilik ve milliyetçiliğin karanlık işbirliğini ortaya döktüğü kaydedilen açıklamada, "Üstü kapatılan tecavüz ve cinayet iddiaları, şiddet tehditleri, kadın+'lara yönelik cinsiyetçi aşağılamalar ve kadınları hedef gösteren açıklamalar bu işbirliğinin uzun suç listesini oluşturmaktadır" denildi.

Bir siyasi parti liderine yapılan saldırıyı meşrulaştıran yaklaşımın ülkedeki tüm kadınları, LGBTİ+'ları ve çocukları şiddete açık hale getirdiğinin altı çizilen açıklamada, "Siyasetçilerin bu kontrolsüz, cinsiyetçi tavrı kadına yönelik şiddetin politik bir mesele olduğunu kabul eden İstanbul Sözleşmesi'nin ne kadar önemli olduğunu kanıtlamaktadır. Geri çekilme kararının iptal edilmesi ve sözleşmenin eksiksiz uygulanması ülkedeki tüm kadın+'ların, LGBTİ+'ların yaşam hakkının güvence altına alınması için gerekliliktir" ifadeleri kullanıldı.

İHD Kadın Komisyonu şu çağrıyı yaptı: 
▪ "Siyasetçileri bu cinsiyetçi ve şiddeti öven söylem ve tavrı sona erdirmeye, 
▪ Yargı mensuplarını, Meral Akşener'e saldıran kişileri soruşturmaya,
▪ Yargı mensuplarını, mafya-siyaset tartışmasında iddia edilen suçları soruşturmaya,
▪ Yetkilileri İstanbul Sözleşmesi'ni eksiksiz uygulamaya çağırıyoruz."