29 Eylül 2024 Pazar

İHD'den kentlerde açıklama: Hapishanelerdeki ihlallere son verilsin

Birçok kentte eşzamanlı açıklama yapan İHD, tüm tutsakların devletin denetimi ve sorumluluğunda olduğunu hatırlattı. Hapishanelerden artan hak ihlallerine dikkat çekilen açıklamalarda, tutsakların ihlal edilen hakları için kendi yakma, açlık grevi eylemleri yapmaya hatta intihar etmeye mecbur bırakıldığı da eklendi.

Hapishanelerde artarak süren hak ihlallerine ilişkin başta İstanbul, İzmir, Adana, Urfa olmak üzere birçok İHD şubesi eş zamanlı basın açıklaması yaptı.

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi'nde düzenlenen açıklamada, "Hapishanelerde yaşatılan hak ihlallerine son verilsin" yazılı pankart salona asıldı. Yapılan açıklamada, iktidarın F Tiplerinin yanı sıra izolasyonu daha da derinleştiren yeni tip Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishaneler ve S Tipi Kapalı Hapishaneleri inşa ettiğini belirtti.

KONAK
İzmir'de ise Konak'ta bulunan eski Sümerbank önünde yapılan açıklamada, "Hasta mahpuslar ölüyor, suça ortak" olma yazılı pankart açıldı. Eyleme TİHV, HDP başta olmak üzere kentteki demokratik kitle örgütü ve siyasi partiler katıldı. Basın açıklamasını okuyan Meral Kaban, Türkiye genelinde 14 F Tipi, 17 yüksek güvenlikle, 6 S Tipi Hapishane bulunduğunu kaydetti.

URFA
Urfa'da şube binasında düzenlenen açıklamada, "Cezaevlerindeki hasta tutuklular serbest bırakılsın. Ölümlere sessiz kalmayalım" yazılı pankart açıldı. Açıklamada özellikle yüksek güvenlikli hapishanelerde tutsakların tek kişilik odalarda tutulduğu, bulunduğu odaların müstakil havalandırmasının bulunmadığı ve tutsakların günde bir, bir buçuk saat ayrı bir yere götürülerek havalandırmaya çıkarıldığı ve geri kalan zamanı tek kişilik hücrede geçirmek zorunda bırakıldığı belirtildi.

ADANA
Adana'da da basın toplantısı şube binasında gerçekleşti. Salona "Hapishanelerde artan hak ihlaline son verilsin" yazılı pankart asıldı. Açıklamada F, S Tipi ve yüksek güvenlikli hapishanelerin uygulamaya konulması akabinde uzmanlar ve hak savunucularının iktidara uyarılarının haklılığının ortaya çıktığı belirtildi. Açıklamada bu hapishanelerde tutsakların başta yaşam hakkı olmak üzere, sağlık, aile ve özel hayata saygı, avukatı ile görüşme ve haberleşme haklarının sürekli ihlal edilerek infaz yasasına aykırı uygulamaların meydana geldiğine dikkat çekildi. Açıklamada, "Bu uygulamalara karşı mahpusların iç hukuk ve AİHM nezdinde açmış oldukları davalarda lehlerine çıkan yüzlerce karar olmasına rağmen dava konusu edilen hak ihlallerinin sona ermesi bir yana her geçen gün bu ihlallerin arttığına şahit olmaktayız" denildi.

DERSİM
İHD Dersim Şubesi, hapishanelerdeki hak ihlallerine ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi. İHD Dersim Şube Başkanı, Gürbaz Solmaz hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.

Açıklamaya ESP İl Temsilcisi Rıza Çimen ve Dersim Baro Başkanı Fatma Kalsen de katıldı.

BATMAN
"Cezaevlerinde ölümü değil yaşamı savunuyoruz. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" yazılı pankartla açıklama yapan İHD Batman Şubesi, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti. Basın metnini İHD Batman Şubesi Hapishane Komisyonu Sözcüsü Yunus Bağış okudu.

'TUTSAKLAR EYLEM YAPMAK ZORUNDA KALIYOR'
Eş zamanlı açıklamalarda okunan basın metninde, tutsakların temel hakları için açlık grevi, kendini yakma ve intihar tarzı eylemler yapmak zorunda kaldığı belirtildi. Son olarak Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde bulunan Yakup Brkanlı isimli  tutsağın, Türkiye hapishanelerinde devam eden tecrit ve izolasyon uygulamalarını protesto etmek amacıyla kendisini yaktığını ve sağlık durumunun ağır olduğu hatırlatıldı.

Ortak basın metninde yakın zamanda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın hasta tutsakların durumuna ilişkin yasal düzenlemeler yapılacağı yönündeki açıklamaları sonrası İHD olarak konuya dair görüş ve öneriler ile değişiklik yapılmasının önerildiği mevzuat hükümleri hakkında ayrıntılı bir rapor hazırlayarak bu raporu hem siyasi partilere hem de kamuoyuna sundukları anımsatıldı ve şöyle devam edildi: "Adalet bakanlığı ve iktidarın hasta mahpuslar hakkında yapılacak yasal değişiklik öncesinde insan hakları kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin, sağlık örgütlerinin ve baroların konu hakkında yapmış oldukları çalışmalarından faydalanarak bu kurumlarla koordineli bir yasa çalışması yapması meselenin kalıcı bir şekilde çözülmesine olanak sağlayacaktır. İnsan Hakları Derneği olarak yapılacak bu yasa değişikliği konusunda elimizde bulunan tüm bilgi, belge ve raporlarla aktif görev alabileceğimizi tekrardan belirtmek isteriz.

'TUTSAKLAR DEVLETİN SORUMLULUĞUNDADIR'
Son olarak sıklıkla altını çizerek belirttiğimiz bir hususu tekrardan vurgulamak istiyoruz. Türkiye hapishanelerinde tutulan tüm mahpuslar devletin denetimi ve sorumluluğu altındadır. Her bir mahpusun yaşama, işkence görmeme, aile ve özel hayatına saygı gösterilmesi, haberleşme ve insan olmaktan kaynaklı tüm haklarının kullanılması konusunda devletin gerekli tedbirleri alması, bu hakları ihlal edenler hakkında etkili yaptırımlar uygulaması gerekmektedir. Bu nedenle Türkiye hapishanelerinde yaşanan hak ihlallerin giderilmesi için güvenlikçi politikalardan vazgeçilerek insan haklarını ve evrensel kuralları merkezine alan bir anlayışa geçilmesi gerektiğini belirtmek isteriz."