30 Eylül 2024 Pazartesi

İHD'den konser ve festival yasaklarına tepki

İHD, konser, festival ve etkinlik yasaklarına ilişkin yaptığı açıklamada, "İktidarın daha fazla hak ihlaline yol açmaması için yasakçı zihniyetini terk etmesi gerekmektedir" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, konser, festival ver etkinlik yasaklarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada mayıs ayı ile birlikte Türkiye’nin farklı bölgelerinde sanatsal faaliyetlere, konserlere, festivallere yönelik akla mantığa sığmayacak yasaklamalar gerçekleştiği vurgulandı.

İHD Mersin Şubesinin 2 Eylül’de "Barışa ses ver, savaşa dur de" şiarıyla gerçekleştireceği konser etkinliğinin de yasaklandığı hatırlatılan açıklamada, "Gerçekte ise konserin Kürtçe şarkılar içermesi, Kürt diline olan tahammülsüzlük, siyasi iktidarın barıştan korkması ve sanatsal faaliyetlere olan ayırımcı yaklaşımıdır" denildi.

Faşist iktidarın sergilediği tutumun Türkçe dışındaki dillerin kullanılması yasağını sürdüren nitelik taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, mayıs ayından bu yana yasaklanan konser ve etkinlikler hatırlatıldı.

Açıklamada, "Tüm bu yasaklama ve iptal kararlarına baktığımızda Kürtçe diline olan tahammülsüzlük, başta gençler olmak üzere insanların yaşam biçimine müdahale, homofobi, farklı dil ve kültürlere olan tahammülsüzlük, sanatsal ifade özgürlüğüne müdahale öne çıkmaktadır" denildi.

Açıklamada "Bu tarz yasaklamalar ve iptaller ifade özgürlüğü, toplanma ve gösteri hakkı, sanatsal faaliyette bulunma hakkı, kimlik ve kültür hakları, özel yaşama saygı hakkı, ayrımcılığa uğramama hakları bir bütün olarak ihlal edilmiştir. İktidarın daha fazla hak ihlaline yol açmaması için yasakçı zihniyetini terk etmesi gerekmektedir" denildi.