4 Ekim 2024 Cuma

İHD'den Yaşam Nöbetleri: Hasta mahpuslar serbest bırakılsın

Başta hasta tutsakların maruz kaldığı hak ihlalleri olmak üzere hapishanelere yönelik saldırılara dikkat çekmek için birçok kentte Yaşam Nöbeti'ne başlayan İHD, "Cezaevlerinde ölüm değil yaşamı istiyoruz" dedi. 

ANKARA
 İHD Ankara Şube binasında nöbet eyleminin yapıldığı salona "Yaşamı savunuyoruz, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" yazılı pankart asıldı. İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun katılımıyla başlayan nöbette hapishanede katledilen Garibe Gezer, Vedat Erkmen ve yaşamını yitiren hasta tutukların fotoğrafları taşındı.

"Yaşamı Savunuyoruz" nöbetinin açılış konuşmasını yapan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "İHD tüm şubelerinde hasta mahpusların durumunu, yaşanan hak ihlalleri, hasta mahpusların içeride tutulması, tutukluların infazının yakılması ve cezaevlerinde kalma sürelerini artırmaya karşı biz 'yaşamı savunuyoruz' eylemini başlatıyoruz. Bir günlük bir eylem olacak ancak eylem ve etkinliklerimiz devam edecek" dedi.

BATMAN
"Cezaevlerinde ölümü değil yaşamı istiyoruz, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" yazıl pankartla basın açıklaması yapan İHD Batman Şubesi, açıklamanın ardından nöbeti başlattı. Basın metnini okuyan Avukat Yunus Bağış, hapishanelerde tutsaklara dayatılan insanlık dışı koşulların, hapishanelerin fiziki koşullarının yetersiz oluşu ve sağlığa erişim hakkının sağlanmaması nedeniyle tutsakların ruh ve beden bütünlüklerinin tehdit altında olduğunu söyledi.

Bağış, "Mahpusları, insan olmaktan kaynaklanan haklarından soyutlayan zihniyet; gerek yasal düzenlemeler, gerek uygulamadaki keyfiyet, etik olmayan yaklaşımlar ve bürokratik engellerle özellikle hasta mahpuslar için insani olmayan bir tablonun ortaya çıkmasına neden olmaktadır" dedi. 

Avukat Yunus Bağış bu uygulamalara karşı mücadele edeceklerini kaydetti. 

İZMİR
İHD İzmir Şubesi de Yaşam Nöbeti'ne ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi. "Yaşamı savunuyoruz" şiarıyla düzenlenen  basın toplantısının metnini Cemile Karakaya okudu. 

Karakaya, "Mahpusların sağlık durumlarının bağımsız hekimlerden oluşan heyetler tarafından tespit edilmesi ve raporların bu bağımsız heyetler tarafından hazırlanması yıllardır kronikleşen bu problemin çözümüne katkı sağlayacaktır" dedi. 

DİYARBAKIR
İHD Diyarbakır Şubesi, hasta tutukluların özgürlüğü için dernek binasında "Yaşamı Savunuyoruz" nöbet eylemi başlattı. HDP milletvekilleri Dersim Dağ ve Pero Dündar, HDP İl Eşbaşkanları Zeyat Ceylan ve Gülistan Atasoy, Diyarbakır Barosu'nda Adalet Nöbeti tutan aileler ile çok sayıda kişi nöbet eylemine katıldı. Eylemin yapıldığı salona hapishanelerde yaşamını yitiren hasta tutuklu Halil Güneş, Celal Şeker, Abdürrezzak Suyur, Mehmet Ali Çelebi, Vedat Erkmen ile Garibe Gezer'in fotoğrafları asıldı. "Yaşamı savunuyoruz! Hasta mahpuslara özgürlük" pankartı açıldı. Nöbet eylemine dair konuşan İHD Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Ercan Yılmaz, hasta tutukluların serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ve baro yönetimi ile TMMOB İl Koordinasyon Kurulu üyeleri de nöbet tutanlara destek ziyaretinde bulundu.

MARDİN
İHD Mardin Şubesi, HDP il binasında nöbet eylemi başlattı. Nöbet öncesi İHD il binası önünde açıklama yapıldı. İHD Mardin Şube Eşbaşkanı Feyzi Adsız, son bir ayda hapishanelerden 7 tutuklunun cenazesinin çıktığını belirterek, "Cezaevlerinden çıkan tabutlarla birlikte hepimizin vicdanı tabuta girmiştir" dedi.

Nöbet eylemini HDP Mardin İl ve ilçe yönetimleri ile Mardin Barosu yöneticileri ziyaret ederek, desteklerini sundu.

VAN
İHD Van Şubesi, "Yaşamı savunuyoruz" eylemini şube binasında gerçekleştirdi. Birçok kurum ve kuruluşun ziyareti ile başlayan nöbete "Hasta tutuklular serbest bırakılsın" pankartı asıldı. 8 kişinin katılımı ile devam eden nöbet, bu akşam saat 21.00 kadar sürecek. Nöbette, İHD Genel Merkezi tarafından hazırlanan ortak basın açıklaması da okundu.

HAKKARİ
Hakkari İHD Şubesi'nde, nöbet eylemi başladı. Birçok demokratik kitle örgütü tarafından ziyaret edilen nöbet eyleminde, ortak basın açıklaması okundu.

ADANA
İHD Adana Şubesi, dernek binasında nöbet eylemi gerçekleştirdi. Nöbeti, insan hakları savunucularının yanı sıra tutuklu yakınları yer alırken, DBP, HDP, TJA, TÖP, AYKAY-DER, AATUHAY-DER ve çok sayıda kurum ziyaret etti. Nöbetin başladığı salona, "2020 yılı başından bu yana 64 hasta mahpus hayatını kaybetti! Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!" yazılı pankart asıldı. 

İHD Hatay Şubesi, derneğin bulunduğu binada "Yaşamı savunuyoruz" nöbeti tutmaya başladı. Nöbet eylemine ziyaretler sürüyor.

ANTALYA
İHD Antalya Şubesi, dernek binasında "Yaşamı savunuyoruz" nöbetine başladı.

MERSİN
İHD Mersin Şubesi'nin, dernekte başlattığı "Yaşamı savunuyoruz" nöbeti ziyaretlerle sürüyor.