29 Eylül 2024 Pazar

İki eli olmayan ağır hasta tutsağın durumu giderek ağırlaşıyor

2011 yılında tutuklanan ve 2 eli de bileklerinden itibaren olmayan ağır hasta tutsak Ergin Aktaş, ATK'nın 6 kez "hapishanede kalamaz" raporu vermesine rağmen tahliye edilmiyor. Aktaş'ın avukatı Gülizar Tuncer, Aktaş'ın sağlık durumunun giderek ağırlaştığını belirterek serbest bırakılması çağrısı yaptı.

2011 yılında tutuklandıktan sonra 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve şu anda Metris R Tipi Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Ergin Aktaş'ın sağlık durumu giderek ağırlaşıyor. Mezopotamya Ajansı'ndan Berivan Kutlu'nun haberine göre, Aktaş her iki eli de bileklerinden kesili olduğu için kişisel ihtiyaçlarını karşılayamıyor ve koğuş arkadaşlarının desteğiyle hayatını idame ettirebiliyor. Hapishanedeki kötü koşullar nedeniyle tüberküloz hastalığına yakalanan Aktaş, aynı zamanda KOAH ve zatürre hastası.

6 KEZ 'HAPİSHANEDE KALAMAZ' RAPORU VERİLDİ
İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) ağır hasta tutsaklar listesinde yer alan Aktaş için Adli Tıp Kurumu bugüne kadar 6 kez "hapishanede tek başına yaşamını idame ettiremeyeceği" yönünde rapor verdi. Ancak raporlara rağmen tahliyesi "toplum güvenliği için tehdit teşkil ediyor" iddiasıyla engellendi. Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapılan başvurulardan da herhangi bir sonuç çıkmadı.

'DEVLET, ATK VE YARGI ORGANLARI TUTSAK ÖLÜMLERİNE ZEMİN HAZIRLIYOR'
Aktaş'ın avukatı Gülizar Tuncer, Aktaş'ın sağlık durumunun giderek ağırlaştığının altını çizdi ve 6 kez infaz savcılığı, 12 kez ağır ceza mahkemesine başvuru yaptıklarını, hepsinin reddedildiğini aktardı.

Aktaş'ın ölüme terk edildiğini söyleyen Tuncer, iktidarın hasta tutsaklara dönük düşmanlık politikalarına tepki gösterdi ve "Bu durumu siyasi mahpuslara yönelik politikalardan bağımsız ele alamayız. Sonuçta devletin siyasi mahpuslara yönelik tecrit ve imha politikası, yargı organları ve ATK el birliğiyle sürdürülüyor. Hep birlikte bu ölümlere zemin hazırlıyorlar" dedi.

12 KEZ SÜRGÜN EDİLDİ
Aktaş'ın babası Tahir Aktaş ise, Ergin Aktaş'ın tutukluluk süresince 12 farklı hapishaneye sevk edildiğini belirterek, şöyle devam etti: "Oğlumun kolları yok ve 3 yıl tek kişilik hücrede kaldı. 'Ellerin yok nasıl kendine bakıyorsun?" diye soruyoruz. Bize bir şey söylemedi. Nasıl hayatına devam ettiğini biz de bilmiyoruz. Oğlum daha sonra belden aşağısı felçli olan bir tutukluyla aynı hücreye alındı. Bir görüş gününde onlara 'nasıl idare ediyorsunuz' dedim. Ergin bana, 'O benim ellerim ben onun ayakları oldum" diye cevap verdi."

Sürgün sevkler sonucu oğlunu ziyaret bile edemediğini aktaran Aktaş, en son 2020 yılında oğlunu ziyaret ettiğini söyledi. Aktaş, tüm hasta tutsakların tahliye edilmesini istedi ve "Hasta tutukluların içeride kalmasının devlete nasıl bir faydası var? Ergin'i 'toplum için tehlike' olarak görüyorlar ve bu nedenle bırakmıyorlar. Ergin, her zaman haksızlığın karşısında olan haksızlığı kabul etmeyen biridir" ifadelerini kullandı.