7 Ekim 2024 Pazartesi

'İktidarı değiştirmek yetmez, düzeni değiştireceğiz'

"HDP'liyiz, her yerdeyiz" çalışması kapsamında Siirt'te düzenlenen halk buluşmasına yüzlerce kişi katıldı.Mitingde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz, "Gün Öcalan'ın özgürlüğünü kazanma günüdür" derken, HDP Eş Genel Başkanı Sancar da, iktidarı değiştirmenin yetmeyeceğini düzeni değiştirmek gerektiğini vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları ve parti yöneticileri "HDP'liyiz, her yerdeyiz" çalışması kapsamında halkla buluşmaya devam ediyor.

Bugün Siirt'te halk toplantısı yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, daha sonra il binası önündeki buluşmada Siirt halkına seslendi. Buluşmaya, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Ebru Günay, Remziye Tosun, Necdet İpekyüz, Sıddık Taş, Ömer Öcalan, İmam Taşçıer, TJA aktivistleri ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri de katıldı.

Buluşmaya HDP bayraklarıyla katılan halk halaylar çekti, "Bijî serok Apo", "HDP halktır halk burada" ve  "Bijî berxwedana zindanan" sloganlarını attı.

AYDENİZ: ÇÖZÜM İÇİN MUHATAP ÖCALAN'DIR
Buluşmada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kürt halkının Kürt sorununun çözümü, dili ve varlığı için somut adımlar istediğini belirtti, "Kürt halkı Newroz meydanında duruşunu gösterdi. Kürt sorununun çözümü için muhatap Sayın Öcalan'dır. 'Öcalan ile görüşüp bu sorunu çözün' dedi" diye kaydetti.

İktidarın bekasını Kürt düşmanlığı üzerine kurduğunu kaydeden Aydeniz, Kürdistan'ın dört parçasında inkar, imha ve savaş politikaları uygulandığını söyledi. Şengal'e yönelik saldırıları hatırlatan Aydeniz, "Şengal halkının talepleri kabul edilmeli ve statüleri tanınmalıdır. Ne Irak hükümeti ne de Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Êzidî halkının taleplerine yanıt veremez, onları koruyamaz. Bunun için Şengal yönetimi tanınmalıdır, statüsü tanınmalıdır. Biz de sonuna kadar mücadele edeceğiz, onları yalnız bırakmayacağız. Biz sonuna kadar Êzidxan ve Şengal'in yanındayız" dedi.

Kürt halkının, birliğini engelleyenlerin kimler olduğunu bildiğini söyleyen Aydeniz, ulusal birliğin önemine vurgu yaptı, "Kürtlerin özgürlüğü için Sayın Öcalan'ın özgürlüğü sağlanmalıdır" diye konuştu.

SANCAR: SİİRT'TE İŞSİZLİK, YOKSULLUK, DOĞA TALANI VAR
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da konuşmasında, Siirt halkının sefalet, işsizlik, yoksulluk ve doğa talanına mahkum edilmek istendiğini belirterek, "Siirt'te bu talan ve rant politikalarının temelinde, bu iktidarın düzeni yatıyor, bunu biliyoruz. Bu iktidar kaynakları halka değil; saraya, sermayeye, yandaşa ve savaşa ayırıyor. O nedenle halkın ekmeği yok, halkın işi yok, halkın aşı yok. Halkın açlığı, yoksulluğu saraydakilerin umurunda değil, ama bizim umurumuzda. Çare biz olacağız, siz olacaksınız. Hep birlikte bu düzeni, bu iktidarı mutlaka değiştireceğiz" dedi.

Siirt'in doğasının HES projeleri tahrip edildiğini söyleyen Sancar, amacın doğayı talan etmek, yandaşları zengin etmek olduğunu belirtti, "Biz de diyoruz ki hayır  bunu sürdüremeyeceksiniz, Çünkü HDP var, iradelerini temsil ettiği halklar var" diye konuştu.

'HDP HALKTIR, BOYUN EĞDİREMEZSİNİZ'
HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile HDP'li siyasetçilerin yıllardır rehin tutulduğunu hatırlatan Sancar, "Bütün yoldaşlar sırf bizi mücadeleden vazgeçirmek için rehin tutuluyorlar. HDP'ye boyun eğdirmek için siyasi rehine olarak ellerinde tutuyorlar. Her gün yeni gözaltıların nedeni de bu. HDP'yi yürüyüşünden vazgeçirmek, boyun eğdirmek! Ama cevabı biz değil, siz veriyorsunuz. İşte bunun için HDP halktır. HDP halk olduğu için boyun eğmiyor, mücadeleden vazgeçmiyor yürüyüşünü asla değiştirmiyor. Bu mücadeleyi sonuna kadar bu değerlere inanan herkes ile birlikte yürütmeye kararlıyız" dedi.

Halkların eşitlik, özgürlük mücadelesi sürdüreceklerini ve asla boyun eğmeyeceklerini vurgulayan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, yaşanan orman yangınlarına da değindi. Sancar şunları söyledi: "Ülkenin dört bir yanında yangın var, bunun sorumlusu iktidardır. Tedbir almayan, söndürmek için gerekli çalışmalar yapmayan iktidar, bu ülkenin doğasını talan eden iktidar bu ülkeyi yangın yerine çevirmiştir. Bizler bu ülkenin her yerindeki bütün canlılara kararlılıkla sahip çıkan partiyiz. O nedenle doğayı talan eden, ülkenin ormanlarını yok eden bu kirli ve bozuk düzeni değiştirmeye azmettik, ant içtik. Değiştireceğiz, sizinle değiştireceğiz, hep birlikte değiştireceğiz."

'İKTİDARI DEĞİŞTİRMEK YETMEZ, BOZUK DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ'
Sancar, iktidarı değiştirmenin yetmeyeceğini düzeni değiştirmek gerektiğini vurguladı, "Eğer sorunları çözmek istiyorsak, gerçek değişim ve demokrasi istiyorsak, doğa talanını, insan hayatını yok sayan anlayışı değiştirmek istiyorsak, sadece iktidardaki şahısları değiştirmek yetmez. Halklar arası yaşamı inşa etmenin yolu Kürt sorununun demokratik çözümünü sağlamaktır. Kürt sorununda demokratik çözüm olmadan bu düzen değişmez" diye belirtti.

Zorbalığa karşı adaleti savunmanın yolunun birlikte karşı çıkmak olduğunu belirten Sancar, iktidarın ayrımcı ve ırkçı politikalarına karşı mücadele çağrısı yaptı. 

'DİRENEN AFGANİSTAN HALKININ YANINDAYIZ'
Afganistan'da yaşanan gelişmelere de değinen Sancar, "Nerede savaş varsa bu iktidarın fırsatçılığı devreye giriyor. Şimdi de Afganistan'daki acı ve yıkımdan zalim Taliban rejiminin yarattığı ortamdan nasıl yararlanırım diye hesap yapıyor. Biz Afgan halklarının özgürlük mücadelesini, hem oradaki rejimi hem de o rejiminden fırsatçılık uman diğer iktidarları ve Türkiye'deki iktidarı durduracağına inanıyoruz. Afgan kadınları, Afganistan kadın mücadelesini sonuna kadar yürütecek ve cihatçı zalim düzeni değiştirecektir. Kalbimiz onlarladır. Selamımız direnene ve mücadelenin öncülüğünü yürüten Afganistanlı kadınlaradır" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, son olarak Siirt halkına aşı olmayı ihmal etmeyin çağrısında bulundu.