23 Eylül 2024 Pazartesi

İngiltere'de polise daha fazla yetki veren yasa tasarısı protesto edildi

İngiltere'de halk hafta sonu pek çok şehirde polise eylemlerde daha fazla yetki verilmesini öngören yasa tasarısını protesto etti. Eylemlerde, yasa tasarısının demokratik protesto hakkına ciddi bir saldırı olduğuna dikkat çekildi.

İngiltere'de Cumartesi günü halk başkent Londra başta olmak üzere pek çok şehirde, polislere eylemlerde daha fazla yetki verilmesine ilişkin yasa tasarısını protesto etti.

Yüzlerce kişi, İngiltere'nin Londra, Bristol, Cardiff, Coventry, Liverpool, Manchester, Newcastle, Sheffield ve Plymouth şehirlerinde sokağa çıktı. Eylemlerde, pek çok kişi tarafından anayasal protesto hakkına bir saldırı olarak görülen yasa tasarısıyla ülkenin "otokratik" bir yönetime yöneldiği vurgulandı. Eylemlerde, halk "Polise daha fazla yetkiye hayır", "Hakkımızı koruyun", "Polis her yerde, adalet hiçbir yerde" yazılı döviz ve pankartlar taşıyarak yasa tasarısının geri çekilmesini istedi.

Parlamentoda son halini almak üzere olan yasa tasarısı, polise eylemlerde geniş bir müdahale yetkisi vermeyi kapsıyor.

Yasa tasarıyla polis, eylemler için başlama ve bitiş saatleri belirleyebilecek. Polis, belirli bir ses seviyesine ulaşan eylemlerde bölgede yaşayan kişiler ve yer alan kurumlar üzerinde ciddi etki yaratacağı kanaatine varıp eylemlere müdahale edebilecek. İçişleri Bakanı, parlamento onayı olmadan nelerin kurumlar ve halk için "ciddi aksaklık" oluşturduğunu tanımlama yetkisine sahip olacak. Dolayısıyla bakan, "ciddi aksaklık" oluşturduğuna karar vererek herhangi bir eylemin bitirilmesini isteyebilecek. Resmi araçların yolunun kesilmesine müsaade edilmeyeceği için parlamento yakınlarındaki gösterilere de sınırlama getirilebilecek. Heykellere zarar verilmesi durumunda ise 10 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.