22 Eylül 2024 Pazar

'İpoteği kaldır işçi evine ekmek götürsün'

Yasa dışı şekilde SGK ve vergi borçları bahane edilerek Karşıyaka Belediyesine ipatek kondu. Bu nedenle belediye çalışanları maaşını alamıyor. Konak'ta bu usulsüzlüğü protesto eden DİSK Ege Bölge Temsilciliği, "İpoteği kaldır işçi evine ekmek götürsün" dedi.

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Karşıyaka Belediyesi'nde çalışan üyelerinin maaşlarının ödenmemesine ilişkin Konak eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. "İpoteği kaldır işçi evine ekmek götürsün" yazılı pankartın açıldığı eylemin metnini DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu.

SGK ve vergi borçları bahane edilerek, bazı belediyelerin borçları kadar, bazı belediyelerin tüm mal varlıklarına ipotek konulduğunu belirten Sarı, bu durumun yasal olmadığını da ekledi. SGK ve vergi borcu ne kadarsa bir kurumun o tutar kadar mal varlığına ipotek ve haciz konulması gerektiğini söyleyen Sarı, "Ancak muhalif eşi benzeri görülmemiş bir şekilde tüm taşınmazlara ihtiyati tedbir kararı konulmuş, muhalif belediyelerde sadece SGK ve vergi borcu kadar belediye taşınmazına ya da hesabına haciz konulmuştur" dedi. Bu durumun muhalif belediyelere olduğu kadar iktidara yakın belediyelerde de uygulanıp uygulanmadığını bilmek istediklerini söyleyen Sarı, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne her türlü kolaylık sağlandığı gibi yasa çıkartılarak vergi borçlarının silindiğini, Aliağa Belediyesi'nde Bergama Belediyesi'nde cami, okul gibi kamu yararına olan yerlerin vergi borçlarına sayılarak devredildiğini, aynı şekilde muhalif belediyelerin talebine cevap verilmediğini kaydetti.

Kürdistan'da belediyelerin kayyumlarla gasp edildiğini, batıda ise ipotek ve hacizle maaş ödeyemeyen, iş üretemeyen bir belediye yaratan iktidarın, belediye ile işçiyi ve halkı karşı karşıya getirmek istediğini söyleyen Sarı, "Buradan siyasi iktidara ve ilgili bakanlıklara sesleniyoruz, İller Bankası'ndan gelen payı düşürmek yerine, bu payı kamu yararına kullanacak olan belediyelere enflasyon oranında arttırarak gönderin. Bankaların belediyelerin talepleri doğrultusunda kredi onayı vermesinin önündeki engelleri kaldırın. İktidar belediyelerine ve yandaş çetelere yaptığınız gibi sizden olsun olmasın tüm belediyelerin, ya vergi ve SGK borçlarını silin ya da mal varlıklarına, belediye hesaplarına sadece borçları kadar ipotek koyun, tüm mal varlıklarının üzerinden ihtiyati tedbir kararını kaldırın. Bu sözünü ettiğimiz konuların acil düzenlenmesi için çalışma yapmazsanız, işçiler geçen ay eksik aldıkları maaşı bu ay hiç alamayacaklar. Ve bu durumda da biz tüm üyelerimizle birlikte daha güçlü bir şekilde her alanda her işyerimizde eylemler yapmaya devam edeceğimizi kamuoyu ile paylaşırız" ifadelerini kullandı.