23 Eylül 2024 Pazartesi

Irak Başbakanı Kazımi 'kayyum' kararını geri çekti

Êzidi halkının yaşadığı Şengal'de özerk yönetimi tanımayan Irak merkezi hükümeti, son dönemde bölgede yaşanan gerilimi tırmandıracak yeni bir karar aldı, ancak daha sonra bu karar geri çekildi.

Irak ordusu, 25 Nisan günü Musul'dan çok sayıda asker, zırhlı araç ve tankı Şengal çevresine getirmişti. Bölgeye getirilen yeni güç, Irak ordusunun daha önce Şengal'de kurduğu üsler ile Şengal Dağı'nın güneyindeki Sikêniyê ve Heyalê köylerindeki askeri noktalara konuşlandırıldı.

Edinilen bilgilere göre, Irak ordusu Şengal ve Rojava sınırına da güç kaydırdı.
Yaşanan askeri hareketliliğin, Şengal Demokratik Özerk Meclisi'nin 24 Nisan'da yaptığı açıklamanın ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.

18 Nisan'da Irak askerleri Êzîdxan Asayiş güçlerine saldırmış ve çatışma yaşanmıştı. Görüşmeler sonrasında çatışmalar son bulurken, 21 Nisan günü Iraklı üst düzey askeri heyet ile Şengal yönetimi arasında bir görüşme gerçekleştirmişti. Şengal özerk yönetimini resmen tanımayan Bağdat heyetinin
mevcut durumu devam ettirmekten yana tutum sergilediği belirtilmişti.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi, 24 Nisan'da düzenlediği basın toplantısında, federal devlet yapısı için kalıcı bir çözüm istediklerini belirtmiş, Şengal'e yönelik saldırı olması durumunda tüm güçleriyle mücadele edeceklerinin altını çizmişti.

BAĞDAT'TAN ŞENGAL'E KAYMAKAM ATAMASI
Mustafa Kazımi'nin başbakanlığındaki Irak merkezi hükümeti, açıklamanın sonrasındaki günlerde bölgeye askeri güç kaydırırken, Ninova Valisi Necim Ciburi'nin "Şengal kaymakamı" olarak atandığı açıklandı.

Atama kararı tepkiler üzerine saatler sonra geri çekildi. Bağdat'ın yapılan ikinci açıklamada Kazımi'nin kararını iptal ettiği belirtildi, "Resmi karar valiliğe ulaşmış olsa da kararın iptal edilme nedeni şu anda bilinmiyor" denildi.