21 Eylül 2024 Cumartesi

'İran İslam Cumhuriyeti'ne direnen kadınlara ses veriyoruz'

Ankara Kadın Platformu, Mahsa Amini'nin İran'ın ahlak polisleri tarafından katledilmesine tepki göstererek, Türkiye'den İran'a kadın düşmanı politikalara karşı kadınlar olarak birbirlerine ses olacaklarını vurguladı.

Ankara Kadın Platformu, İran'da ahlak polisi tarafından işkenceyle katledilen Kürt kadın Mahsa  Amini  (Jîna Emînî) için Konur sokakta bir araya geldi. "Mahsa Amini isyanımızdır! Kadın dayanışması sınır tanımaz" pankartı açılan eylemde, Amini'nin fotoğraflarının olduğu dövizler taşındı. Polisin açıklamayı engelleme çabasına tepki gösteren kadınlar, "Jin, jiyan, azadi" sloganıyla polise direnerek geri çekilmesini sağladı.

Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Zeynep Ülger, Amini'nin katledilmesi sonrası İran halkının sokaklara dökülerek faşist İran rejimini reddettiğini söyledi. Katliama tepki göstererek başörtülerini yakan ve saçlarını kesen kadınların mücadelelerini yeni bir boyuta taşıdığını dile getiren Ülger, İran rejiminin ayağa kalkan halka ateş açmaya devam ettiğini ifade etti. "Mahsa'nın katledilmesi İran'da 43 yıldır süren dinci ve kadın düşmanı politikaların sonucudur" diyen Ülger, Türkiye'de de AKP-MHP iktidarının dinci gerici politikalarıyla toplumu sarmaya çalıştığını kaydetti. 

"İran'da öldürülen Mahsa'yı bizler Gülistan'dan, Deniz Poyraz'dan, Nadira'dan, Yeldana'dan, İpek Er'den, Garibe Gezer'den, Taybet anadan, Aleyna Çakır'dan biliyoruz" ifadelerini kullanan Ülger, kadınların Türkiye'de de erkek devlet tarafından katledildiğini, katillerinin korunduğunu ve cezasızlıkla ödüllendirildiğini vurguladı.

Ülger, şöyle devam etti: "Yıllardır İranlı kadınlar, başörtüsü dayatması başta olmak üzere, 'şeriat kuralları' adı altında yaşamlarına müdahale eden erkek egemenliğine karşı mücadele ediyor. Zorunlu başörtüsüne karşı mücadele, kadınların bir bütün olarak patriyarkal ve kadın düşmanı rejime karşı mücadelesinin sembolü olmuş durumda. Geçtiğimiz yıllarda dünyaya yayılan 'beyaz  çarşambalar' bugün bireysel eylemler olmaktan çıkıp, kolektifleşiyor. Bugün İran sokaklarından aşina olduğumuz bir ses yükseliyor; 'Jin, jiyan, azadi.' Türkiye'den kadınlar olarak İran İslam Cumhuriyeti'ne direnen, 'ahlak polislerine' karşı siyah örtülerini yakan, saçlarını kesen kadınlara ses veriyoruz."

Eylem boyunca, "Jin, jiyan, azadi" ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atıldı.