22 Eylül 2024 Pazar

İran'da bir genç kadın daha katledildi

Hemedan Teknoloji Üniversitesi'nde öğrenci olan Kürt kadın Negin Abdul Maleki eylemlere katıldıktan sonra İran rejim güçleri tarafından katledildi. İran eğitimci sendikaları Kültür Konseyi, İran ve Rojhilat genelinde öğretmenlerin eylemlerine devam ettiğini duyurdu.

Hemedan Teknoloji Üniversitesi'nde tıp fakültesi öğrencisi olan 21 yaşındaki Negin Abdul Maleki adlı genç Kürt kadın, yapılan eylemler sırasında faşist İran rejim güçleri tarafından katledildi. Sosyal Medyada paylaşılan bilgilere göre, 19 Ekim Çarşamba günü Hemedan'daki eylemler sırasında faşist İran rejim güçleri, Negin Abdul Maleki'yi elektrikli copla kafasına vurarak ağır yaraladı.

Rejim güçlerinin daha sonra öğrenci yurduna giderek olaya tanık olan öğrencileri tehdit ettiği öğrenildi.

Hemedan Teknoloji Üniversitesi öğrencileri Negin'in öldürülmesini protesto için bugün greve gitti.

EĞİTİM SENDİKALARI GREVE DEVAM EDİYOR
İran Sendikal Örgütler Koordinasyon Konseyi'nin çağrısı üzerine ülke genelinde okullarda oturma eylemleri başladı. İran Eğitimci Sendikaları Koordinasyon Kurulu, öğrencilerin velilerine çocuklarını 1 Kasım ve 2 Kasım günleri greve destek için okula göndermemeleri çağrısında bulundu.

Kurul, okul müdürleri ve yardımcılarına dönük yaptığı çağrıda, oturma eylemine meslektaşlarıyla birlikte katılmalarını ve tek ses olarak direnmelerini istedi. Eğitimci Sendikaları Kültür Konseyi, Marivan, Kamiyaran, Saqez, Sanandaj, Javanroud, Divandre, Bojnord ve Karaj illerindeki öğretmenlerin, oturma eylemlerini ve başlattıkları grevi ikinci gününde devam ettirdiğini bildirdi.

Konseyin açıklamalarına göre, grevdeki öğretmenlerin temel talepleri şunlar:
🔹Jîna Aminin katledilmesi sonrası başlatılan eylemlere yönelik baskılara son verilmesi
🔹Tutuklu öğretmen ve öğrencilerin serbest bırakılması
🔹Askeri ve güvenlik güçlerinin okullara girmesinin yasaklanması

Eğitim Bakanı Yousef Nouri'nin, Shargh gazetesine İran'daki mevcut protestolar sırasında çok sayıda öğrencinin tutuklandığını söylediği belirtiliyor. Ancak tutuklanan öğrenci sayısı hakkında kesin bilgi verilmedi.

Tahran yakınlarındaki bir kız ortaokulunun müdürü ise verdiği röportajda bazı okulların müdürlerinden "güvenlik güçlerinin okula girdiğini ve bazı öğrencileri gözaltına aldığını" duyduğunu söyledi.