22 Eylül 2024 Pazar

İran'da halk isyanına destek veren Kürt sanatçı idama mahkum edildi

İran'da devam eden halk isyanına şarkılarıyla katılan Kürt sanatçı Samin Yassin, çıkarıldığı mahkemece idama mahkum edildi.

İran'da Jîna Mahsa Amini'nin gözaltında işkenceyle katledilmesinin ardından Rojhilat'ta başlayan kadın isyanının tüm İran'a yayılması ve halk isyanına dönüşmesi karşısında faşst molla rejimi saldırganlığını sürdürüyor. Halk isyanına siyasi şarkılarıyla katılan ve 2 Ekim'de gözaltına alınan Kürt sanatçı Samin Yassin (Seydî) çıkarıldığı mahkemece idama mahkum edildi.

AĞIR İŞKENCELERE UĞRADI
Rojhilat'ın Kirmanşah kentinde gözaltına alınan ve ağır işkenceye uğrayan Yassin, bir ay sonra mahkemeye çıkarıldı. Yassin, kendisine yöneltilen 11 suçlamayı da kabul etmedi. Faşist molla rejimin halk üzerinde "korku yaymak" amacıyla mahkemeyi İran devlet televizyonlarında canlı olarak yayınlarken, sadece 10 dakika süren duruşmada Yassin hakkında idam cezası kararı verildi.

KARAR PROTESTO EDİLDİ
Kararın ardından İran ve Rojhilat'ın birçok kentinde gençler sokaklara çıkarak kararı protesto etti. Yine dünyanın birçok ülkesinde yaşayan sanatçılar da Yassin'e verilen idam cezası kararını kınayarak, geri çekilmesi için kampanya başlattı.