21 Eylül 2024 Cumartesi

İran'da isyan giderek büyüyor

İran'da Mahsa Amini'nin katledilmesiyle başlayan halk ayaklanması 146 kente yayılırken, çok sayıda demokratik kitle örgütü ve sendika grev çağrısı yaptı. Yerel kaynaklara göre 190 civarında kişi rejim güçleri tarafından katledildi, 8 bini aşkın insan ise tutuklandı.

İran'ın başkenti Tahran'da Mahsa (Jîna) Amini'nin katledilmesiyle başlayan ayaklanma giderek büyüyor. Rojhilat (Doğu Kürdistan) başta olmak üzere 146 kente yayılan eylemlerde kadınların öncülüğündeki halk, faşist molla rejimine karşı direnmeyi sürdürüyor. On binlerce kişinin sokaklara döküldüğü eylemlerde halk, "Jin, jiyan, azadi" ve "Diktatöre ölüm" sloganlarıyla sokakları terk etmezken, İran polis ve askerleri paramiliter güçlerle işbirliği içerisinde halka saldırmaya devam ediyor. Ayaklanmanın onuncu gününde Tahran'da binlerce kişi yürüyüş düzenleyerek hayatın akışını durdurdu. 

Tahran başta olmak üzere eylemlerin sürdüğü noktalarda halkın üzerine ateş açan, tazyikli su ve biber gazıyla saldıran rejim güçlerinin aralarında çocukların da bulunduğu 190'ı aşkın insanı katlettiği öğrenildi. Eylemlere katılan 8 bin civarında kişi ise tutuklandı. Yerel kaynaklar, özellikle Rojhilat'ta halk ve rejim güçleri arasında yoğun çatışmalar yaşandığını belirtti. Halk, kendilerine saldıran rejim güçlerine karşı direnmeyi sürdürürken, bazı bölgelerde rejim güçlerinin geri çekilmek zorunda kaldığı öğrenildi.

Rejim güçleri tarafından Karaj'da katledilen Hadis Najafi, saçlarını açıp eylemlere katıldığı videosuyla bir sembol haline gelmişti. Eylemlerde katledilen bir başka kadın Cevad Heydari'nin cenazesinde ise Heydari'nin kız kardeşi ağıtlar eşliğinde saçlarını keserek kardeşinin tabutunun üzerine koydu.

Pek çok sendika rejimin halka dönük saldırılarını lanetleyerek grev çağrısı yaptı. Şerif Teknoloji Üniversitesi, Al-Zahra Üniversitesi ve Khaje Nasir Üniversitesi de dahil olmak üzere çok sayıda üniversitede, öğrenciler ve profesörler, eylemlerde tutuklananlar serbest bırakılana kadar derslere girmeyeceklerini açıkladı. İran'da lise öğrencisi genç kadınlar da artık okula giderken baş örtüsü takmayacaklarını duyurdu ve tüm arkadaşlarını eylemi desteklemeye çağırdı. Ülke çapında internet kesintileri de devam ediyor.

Paris, Londra, Atina, Berlin, Brüksel, İstanbul, Madrid ve New York başta olmak üzere dünya çapında pek çok kentte de kadınlar sokaklara çıkarak ayaklanmaya öncülük eden İranlı kadınlarla dayanışma çağrısında bulundu.