22 Eylül 2024 Pazar

İran'da polis işkencesi bir kez daha ortaya serildi

İran'da süren halk isyanında bir grup polisin bir eylemciye işkence uyguladığı, motosikletle üzerinden geçtiği ve ateş açtığı görüntüler sosyal medyada gündem oldu. Af Örgütü, Birleşmiş Milletler'in derhal bu suçları araştırması çağrısında bulundu.

İran'da Mahsa Jîna Amini'nin ahlak polisleri tarafından katledilmesi sonrası patlak veren halk isyanı sürüyor. Rejim güçlerinin bütün saldırı ve katliamlarına karşı halk ülke çapında sokakları terk etmezken, sosyal medyada gündem olan görüntülerle polislerin halka dönük işkencesi bir kez daha ortaya serildi. 

22 Ekim'de Tahran'ın güneyinde çekilen görüntülerde bir grup polisin bir eylemciye önce cop, yumruk ve tekmelerle işkence ettiği, sonrasında ise bir polisin motosikletle eylemcinin üzerinden geçtiği görülüyor. Dakikalarca süren işkencenin ardından eylemci yerde hareketsiz bir şekilde yatarken yanına yaklaşan bir başka polis ise bir tüfekle eylemciye ateş ediyor.

Görüntüleri sosyal medyada paylaşan Uluslararası Af Örgütü, "Tahran'dan gönderilen bu şok edici video, İran güvenlik güçlerinin zulmünün sınır tanımadığının bir başka korkunç hatırlatıcısı. Cezasızlık krizinin ortasında, protestocuları vahşice dövmek ve vurmak için dizginleri serbest bırakıldı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği acilen bu suçları araştırmalıdır" ifadelerini kullandı.

İranlı yetkililer ise yaptığı açıklamada olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve işkenceci polislere gerekli yaptırımın uygulanacağını öne sürdü.