7 Ekim 2024 Pazartesi

'Irkçı saldırılarda cezasızlık politikasına son verilsin'

Türkiye kentlerinde Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar birçok kentte yapılan açıklamalarla kınandı, "Irkçı saldırılarda cezasızlık politikasına son verilsin" çağrısı yapıldı.

Afyon, Ankara ve Konya'da Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar birçok kentte protesto edildi.

DERSİM
Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, Türkiye kentlerinde Kürtlere yönelik ırkçı saldırıları Seyit Rıza Meydanı'nda protesto etti.

"Cezasızlık yeni saldırıların önünü açar, ırkçı saldırılar cezasız kalmasın" pankartın açıldığı eylemde basın açıklamasını Gönül Sonbahar okudu. Irkçı saldırıların ayrımcı ve ötekileştirici söylemin yaygınlaşmasının ve cezasızlık ortamının ürünü olduğunu ifade eden Sonbahar, "Şiddet ve kutuplaştırıcı dilin kullanılması, bu yönlü ırkçı saldırıların oluşumuna etki ederek, katkı sunmaktadır. Ayrıca saldırılar karşında kolluk güçlerinin güvenlik önlemleri hususunda zafiyet göstermesi ve etkin yargısal faaliyette bulunulmaması bu sonuçların ortaya çıkmasının başlıca nedenleri arasında görülebilir" dedi.

Irkçı saldırıların hefret suçu kapsamına girdiğini vurgulayan Sonbahar, saldırılara neden olan politikalardan vazgeçilmesi ve saldırılarla ilgili etkin soruşturmalar yürütülmesini istedi.

IĞDIR
HDP Iğdır İl Örgütü, ırkçı saldırılara ilişkin parti binası önünde açıklama yaptı. Eylemde konuşan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, saldırıların temelinde AKP iktidarının ötekileştiren, ayrımcı dilinin olduğunu belirtti. HDP’yi hedef haline getirenlerin aynı zamanda halkların birlikte yaşam arzusuna da saldırdığını dile getiren Eksik, "Halkaların bu faşist iktidara dur diyeceğini çok iyi biliyoruz. Ankara, Afyon ve İzmir’de yaşanan saldırıların failleri bellidir. Bu gün Iğdır’da Azeriler, Terekemeler, Kürtler ve daha birçok kesim birlikte yaşıyor. Birlikte yaşamın en güzel yanı paylaşmaktır. Faşist saldırılara rağmen bizler birlikte yaşamı var etmek zorundayız" dedi. 

Açıklama, "Bijî yekitîya gelan" sloganıyla son buldu.

BATMAN 
Batman Demokrasi Platformu son günlerde Kürtlere dönük ırkçı saldırılara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Mevsimlik işçilerin hemen hemen her yıl ırkçı saldırılara uğradığını kaydedilen açıklamada, "Mevsimlik işçi olarak memleketlerinden farklı illerde çalışmaya giden emekçi vatandaşların her yıl ırkçı saldırılara uğruyor olması, saldırıların sistematik ve ırkçı saiklerle yapıldığını göstermektedir. Yaşamını yitiren Hakim Dal’a Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyor, yaralı işçilere de geçmiş olsun dileklerinde bulunuyor, acil şifalar diliyoruz" denildi.

Irkçı saldırıları ve saldırılara zemin hazırlayan zihniyeti kınayan Topkan, "Irkçı saldırıların bir an önce son bulması gerektiğini, ırkçı saldırı failleri hakkında etkin ve tarafsız soruşturma başlatılmasını talep ediyor, ırkçı saldırılarda cezasızlık politikasının terk edilmesi gerektiğini belirtiyoruz" dedi