7 Ekim 2024 Pazartesi

'Irkçılığa karşı birlikte mücadele edelim'

Mardin Emek ve Demokrasi Platformu, ırkçılığa karşı yaptığı eylemde 2020'de gerçekleşen 14 ırkçı saldırıda 7 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

Mardin Emek ve Demokrasi Platformu, Kürtlere yönelik ırkçı saldırılara karşı İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi önünde basın açıklaması yaptı.

"Irkçılığa karşı birlikte mücadele" pankartının açıldığı eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Fevzi Adsız, Türkiye'de işlenen nefret suçlarında cezasızlığın etkisine dikkat çekti.

2020'DE 14 IRKÇI SALDIRI, 7 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Son dönemde Suriyeli mülteciler ve mevsimlik Kürt işçiler başta olmak üzere pek çok kesime yönelik saldırılarda artış yaşandığını ifade eden Adsız, "2020 yılında sadece İHD'nin tespitlerine göre 14 ırkçı saldırı olayında 3'ü Suriyeli çocuk olmak üzere 7 kişi öldürülmüş. Söz konusu vakalarda en az 32 kişi de yaralanmıştır. 2010 yılından bu yana 280 ırkçı saldırıda 15 kişinin öldürüldüğünü ve 1097 kişinin de yaralandığını görüyoruz. Nefret suçlarındaki gerçek verilerin İHD'nin ulaşabildiği verilerin ötesinde olduğu görülmektedir" dedi. 

'NEFRET SÖYLEMİNDEN VAZGEÇİLMELİ'
"Her gün açığa çıkan ırkçı saldırılara karşı her kademedeki yetkililer ve siyasetçiler nefret söylemlerinden vazgeçmelidir" diyen Adsız, ayrımcı, ötekileştirici, kutuplaştırıcı dilin sürmesi durumunda Türkiye'de nefret suçlarının bitmeyeceğini belirtti. 

'SALDIRILARI KINIYORUZ'
Adsız son olarak, "Yaşam hakkı başta olmak üzere ağır insan hakları ihlallerine yol açan bu ırkçı saldırıları kınıyor nefret suçu kapsamındaki benzer saldırılarda olduğu gibi süregelen politikalardan Kürt kimliği ve Kürtçe diline ilişkin her türlü ırkçı saldırılara zemin hazırlayan ve toplumsal barışı zedeleyen açıklamalardan vazgeçilmelidir.Failler hakkındaki cezasızlık sona erdirilmeli ve saldırıyla ilgili soruşturmalar etkin bir şekilde sürdürülmelidir" diye konuştu.