7 Ekim 2024 Pazartesi

İSİG: Haziranda 173 işçi yaşamını yitirdi

İSİG, Haziran ayında 173, yılın ilk altı ayında en az 1155 işçi hayatını kaybettiğini açıkladı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenilği Meclisi (İSİG), Hazıran ayı iş cinayeti raporunu açıkladı. Rapora göre; Haziran ayında 173, yılın ilk altı ayında en az 1155 işçi hayatını kaybetti.

İSİG, tazminat hakları için mücadele eden ve Ankara'dan Soma'ya dönerken yaşamını yitiren Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve madenci Ali Faik İnter'i andı.

İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına bakıldığında Ocak ayında en az 203 işçi, Şubat ayında en az 142 işçi, Mart ayında en az 144 işçi, Nisan ayında en az 257 işçi, Mayıs ayında en az 236 işçi, Haziran ayında en az 173 işçi hayatını kaybetti.

2021 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinde en az 1155 işçi yaşamını yitirdi.

173 emekçinin 137'si ücretli (işçi ve memur), 36'sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştuğunu belirten İSİG, iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin 9'unun kadın işçi, 164'ünün erkek işçi olduğunu kaydetti. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, eğitim, büro ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

Haziran ayında 6 çocuk işçinin yaşamını yitirdiğini belirten İSİG, 51 yaş ve üstünde ise çalışırken hayatını kaybeden 54 emekçi bulunduğunu kaydetti.

İş cinayetlerinin yaşa göre dağılımına bakıldığında 14 yaş ve altı yaş grubunda 2 işçi, 15-17 yaş grubunda 4 işçi, 18-27 yaş grubunda 14 işçi, 28-50 yaş grubunda 93 işçi, 51-64 yaş grubunda 40 işçi, 65 yaş ve üstü yaş grubunda 14 işçi yaşamını yitirdi, 6 işçinin ise yaşınının bilinmediği ifade edildi.

İş cinayetlerinin en çok inşaat/yol, tarım/orman, ticaret/büro/eğitim, taşımacılık, metal, belediye/genel işler, sağlık, güvenlik, madencilik, kimya, ağaç ve enerji işkollarında gerçekleşti.

Haziran ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin 4'ü (yüzde 2,3) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler kimya, yol, sağlık ve belediye işkollarında çalışıyordu.

En fazla can kaybı nedenleri yüksekten düşme, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, Covid-19, kalp krizi, intihar, şiddet, zehirlenme/boğulma ve elektrik çarpması oldu.

İllere göre can kayıpları şöyle: "14 ölüm İstanbul'da; 11 ölüm Antep'te; 8 ölüm Antalya'da; 6'şar ölüm Ankara ve Samsun'da; 5'er ölüm Adana, Bursa, İzmir, Kocaeli ve Manisa'da; 4'er ölüm Maraş, Konya, Muğla ve Zonguldak'ta; 3'er ölüm Balıkesir, Burdur, Çorum, Denizli, Eskişehir, Hatay, Kars, Kayseri, Sivas, Tekirdağ ve Van'da; 2'şer ölüm Adıyaman, Aydın, Bilecik, Çanakkale, Diyarbakır, Düzce, Erzurum, Gümüşhane, Isparta, Kastamonu, Kütahya, Osmaniye, Urfa, Trabzon ve Yalova'da; 1'er ölüm Afyon, Amasya, Artvin, Batman, Bolu, Çankırı, Edirne, Elazığ, Erzincan, Karaman, Kırklareli, Mardin, Nevşehir, Ordu, Rize, Sakarya, Siirt, Tokat, Uşak, Almanya, Avustralya, Bahreyn, Kazakistan ve Ukrayna'da meydana geldi."