2 Ekim 2024 Çarşamba

'İslahiye Cezaevi kötülüğün sıradanlaştığı bir yer'

Antep İslahiye Hapishanesi'nde hak ihlallerine karşı süresiz-dönüşümsüz açlık grevine giren tutsakların sayısı 7'ye yükseldi. İHD Antep Şube Başkanı Sinan Taştekin, yaşanan hak ihlallerini aktararak, yetkililere tutsakların sesini duyma çağrısı yaptı.

Antep İslahiye T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsaklar İlhami İşçi, Uğur Ürün, Zennar Demir ve Rojhilatlı Hiccet Umui'nin yaşanan hak ihlallerine karşı başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi 14. gününe girdi. Mardin'den İslahiye Hapishanesi'ne sevk edildikleri sırada çıplak arama işkencesi uygulanan tutsaklar, avukatları aracılığıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şubesi'ne başvurdu. İHD Antep Şube Başkanı Sinan Taştekin, hapishaneyi ziyaret ederek tutsaklar ve hapishane yönetimiyle görüştü.

Açlık grevine katılan tutsakların 7'ye yükseldiğini ifade eden Taştekin, Reşit Dayan ve Uğur Uyar'ın eylemin 5'inci gününde, Ümit Özen'in ise eylemin 8. gününde katıldığını belirtti.

Grevdeki 3 tutsakla yüz yüze görüşen Taştekin, tutsaklara günlük sayımlarda ayakta askeri sayım dayatıldığını reddeden tutsakların ise işkenceye uğradığını aktardı. İslahiye'deki sorunların ve hak ihlallerinin çok yoğun olduğunu kaydeden Taştekin, tutsaklara yeteri kadar şeker, tuz, limon ve benzeri takviye verilmediği için açlık grevinin ölüm orucu şeklinde devam ettiğini dile getirdi.

"İslahiye Cezaevi kötülüğün bu kadar sıradanlaştığı, organize edildiği bir yer. Cezaevinde 14 gündür süren bir açlık grevi söz konusu. Açlık grevinde bulunan tutukluların talepleri çok net; insani, adil, evrensel bir yaklaşım istiyorlar. Hukuka uygun bir yaklaşım istiyorlar. Kışla kültürü dayatmalarını kabul etmiyorlar. Bu uygulamalar cahiliye dönemi uygulamaları. Kötülüğün bu kadar sıradanlaşmasına itirazımız var" ifadelerini kullanan Taştekin, tüm kamuoyunu tutsaklara ses olmaya davet etti. Talepler karşılık bulduğu takdirde açlık grevinin sonlanacağını ifade eden Taştekin, Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği'ni görevini yapmaya çağırdı.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Antep Şubesi de hapishanedeki tutsakları ziyaret edeceğini ve hapishane yönetimiyle görüşeceğini duyurdu.