3 Ekim 2024 Perşembe

Isparta'da halk 72 saati aşan elektrik kesintisine tepkili

Hava sıcaklığının eksi 11 derecelere kadar indiği Isparta'da, 72 saati aşkındır elektrik verilememesi nedeniyle halk soğukta bırakıldı. 70 yaşındaki Ramazan Nazlı evinde donarak yaşamını yitirdi. Isparta'ya giden Bakan Dönmez, abonelerin yüzde 93'üne elektrik enerjisi verildiğini söylerken, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ bakanı yalanladı.

Yoğun kar yağışının ardından 3 günü aşkındır elektriksiz bırakılan Isparta halkı, karlarını düşünerek halka hizmet götürmeyen elektrik şirketlerine ve iktidara tepki gösterdi. Halk günlerdir mum ve gaz lambalarıyla yaşamını sürdürmeye çalışırken, eksi 11 derece sıcaklıkta soğukta yaşamaya mahkum edildi.

BAKAN DÖNMEZ'İ ELEKTRİK ŞİRKETİ YALANLADI
Halkın tepkisi üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Isparta'ya 4 gün sonra gitti ancak herhangi bir çözüm üretmedi. Valilik bünyesinde kurulan kriz merkezinde toplantı yapan Bakan Dönmez, Isparta'da en kısa sürede hayatı normalleştireceklerini söylerken, kesintilerin üzerinden 72 saati aşkındır sürüyor. 299 bin aboneden yüzde 93'üne elektrik enerjisi verildiğini söyleyen Bakan Dönmez'i, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ yalanladı. Şirket yaptığı açıklamada 113 bin aboneye elektrik verilemediğini açıkladı.

VALİLİK: AYDINLATMA, ISINMA VE HABERLEŞME SORUNU SÜRÜYOR
Isparta Valiliği de internet sitesi üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, birçok köy ve mahalleye yeterli ve düzenli elektrik enerjisi verilemediğini doğruladı. Valilik, aydınlatma, ısınma, haberleşme ve internet bağlantı sıkıntılarının da sürdürdüğünü kaydetti.

'CUMAYA KADAR VERİLMEYECEĞİ YÖNÜNDE SÖYLENTİLER VAR'
Kesintilerin yaklaşık 24 saat sürdüğü Gülistan Mahallesi'nde yaşayan Adil Arslan, şu an birçok eve elektrik verildiğini fakat Fatih ve Halife Sultan mahallelerinde kesintilerin sürdüğünü açıkladı. Birçok köyde de elektriklerin olmadığını belirten Arslan, "Cumaya kadar elektrik verilmeyeceği yönünde söylentiler var. Sokaklar daha yeni kardan temizleniyor. Elektrik kesikken doğalgaz çalışmıyordu. Soğuk nedeniyle zorluk yaşadık. Bir ara sular da kesildi. İkisi bir anda kesilince daha da zorlandık" diye konuştu.

DAVRAZ MUHTARI: PERŞEMBEDEN BU YANA ELEKTRİK YOK
Kesintilerin en uzun sürdüğü mahallelerden biri olan Davraz mahallesinin muhtarı Coşkun Kunt, perşembe gününden bu yana yaşanan elektrik kesintisinin sürdüğünü söyledi. Dünden beri elektriklerin verileceğinin söylendiğini fakat kesintinin devam ettiğini söyleyen Kunt, "Perşembe günü 11.00 gibi kesildi bugüne kadar halen elektrik olmayan yerler var. Şöyle durumlar da var; örneğin fazın birinde elektrik var birinde yok. Aynı binada diyelim ki 20 daire var. 10'unda elektrik var 10'unda yok" dedi.

Halkın muhtarlara tepki gösterdiğini belirten Kunt, "Bizim de yapacağımız bir şey yok. Yetkililer çıkıp açıklama yapmalı. Benim evimde de elektrik yok. Gece evimde paltoyla yatıyorum. Eksi 11'i gördük dün gece" diye konuştu.

'HAVA İYİ' DENİLEREK ÖĞRENCİLER SINAVA ÇAĞRILDI
Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencisi Eren, Isparta'da iki üniversite olduğunu hatırlatarak, üniversitelerin pazartesi günü hava koşullarının 'iyi' olduğuna ilişkin açıklamasını eleştirdi. Eren, "Hava iyi, bütünleme sınavları yüz yüze yapılacak denildi. Öğrenciler Isparta'ya geldi. Fakat perşembe günü çok fazla kar yağdı. Sonra uzaktan eğitim kararı alındı. Ancak yollar kapandı. Öğrenciler burada kaldı. Yoğun kar yağışı nedeniyle elektrik direkleri yıkıldı, teller koptu" dedi. Öğrencilerin 2-3 gün boyunca battaniyelerin altından çıkmadığını anlatan Eren, gıda bulmak için karla kapalı sokaklar arasında açık marketlerden alışveriş yapabildiklerini söyledi.

70 YAŞINDAKİ RAMAZAN NAZLI EVİNDE DONARAK ÖLDÜ
Elektrik kesintilerinin devam ettiği Isparta'nın Yalvaç ilçesinde 70 yaşındaki Ramazan Nazlı yalnız yaşadığı evinde donarak yaşamını yitirdi. Nazlı'nın cenazesi, otopsi için Yalvaç Devlet Hastanesi götürüldü.