23 Eylül 2024 Pazartesi

İsrail ordusu Mescid-i Aksa'ya saldırdı

Filistin halkına yönelik saldırılarını yoğunlaştıran siyonist İsrail ordusu, Ramazan vesilesiyle binlerce Filistinlinin toplandığı Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. Son bir hafta içerisinde baskınlarını arttıran ve 7 Filistinliyi katleden İsrail askerleri, Mescid-i Aksa'da ibadet eden Filistinlilere biber gazı ve plastik mermilerle saldırarak, camiyi kuşatma altına aldı.

İşgalci İsrail ordusu Filistin halkına dönük saldırılarını yoğunlaştırdı. İsrail askerleri, bu sabah işgal altındaki Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya saldırdı. Ramazan ayı vesilesiyle ibadet etmek için camide bir araya gelen binlerce Filistinliye saldıran polis, camiyi plastik mermi ve biber gazı yağmuruna tuttu. Saldırı sırasında en az 90 Filistinli yaralanırken, İsrail ordusu yaralılara müdahale etmek için gelen ambulansların yolunu kesti. Mescid-i Aksa'daki baskına direnen Filistinliler, siyonist İsrail ordusuna karşı cami önünde barikatlar kurdu.

İsrailli yerleşimciler bir süredir, bu sene Ramazan'la aynı tarihlere gelen Yahudi Passover Bayramı vesilesiyle Mescid-i Aksa'da kurban kesme töreni çağrılarında bulunuyordu. İsrail Başbakanı Naftali Bennett, daha önce de İsrail polisinin koruması altında haham eşliğinde Mescid-i Aksa'ya giren İsrailli yerleşimcilerin çağrılarının asılsız olduğunu iddia etti. Bennett'in açıklamalarına karşın Mescid-i Aksa'da ayin kurbanı keseceklerini duyuran pek çok siyonist hahamı, Filistinli direniş örgütleri uyardı.

Filistinli direnişçiler, kutsal kabul edilen Mescid-i Aksa'ya yönelik böyle bir saygısızlığın ciddi sonuçları olacağını ifade etti. Son birkaç günde işgal altındaki Batı Şeria'da Cenin, Beytüllahim, Nablus ve El-Kalil'de baskınlar düzenleyen İsrail ordusu, 7 Filistinliyi katletti. Baskınlar sonucu işgal altındaki Filistin'in pek çok bölgesinde halk, siyonist İsrail askerleriyle çatıştı.

Yoğun biber gazı, plastik mermi ve darpla gerçekleştirilen baskınlara molotoflar ve taşlarla direnerek cevap veren Filistin halkı, katledilen Filistinlileri de kitlesel cenaze törenleri eşliğinde son yolculuğuna uğurladı. Baskınlarda pek çok Filistinliyi de gözaltına alan İsrail ordusu, sadece 2022 yılı içerisinde toplam bin 100 Filistinliyi gözaltına aldı ve önemli bir çoğunluğunu tutukladı.