23 Eylül 2024 Pazartesi

İsrailli yerleşimciler Filistinlilerin evine saldırdı

İsrail işgali altında bulunan Batı Şeria'da yerleşimciler Filistinlilerin evlerine zarar vererek, duvarlara "Araplara ölüm" yazdı. İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Omar Barlev ise son dönemde artan İsrailli yerleşimci saldırıları için "örgütlü terör" ifadesini kullandı.

İsrail işgali altında bulunan Batı Şeria bölgesinde İsrailli yerleşimciler, Filistinlilerin evlerine zarar vererek duvarlar ırkçı sloganlar yazdı. Bir araca "Araplara ölüm" yazıldı.

Selfit kenti kuzeyindeki Kira Köy Meclisi Başkanı Eşref Ziyade, bir grup yerleşimcinin sabaha karşı köye baskın düzenlediğini ve yedi aracın lastiklerine zarar verdiğini aktardı.

İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria'da 250'den fazla yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 450 bine yakın Yahudi yerleşimci, Batı Şeria'da işgal altında yaşayan Filistinlilere sık sık saldırıyor. Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Omer Barlev ise, İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN'a yaptığı değerlendirmelerde, son dönemde İsrailli yerleşimcilerin düzenlediği saldırılar için "örgütlü terör" ifadesini kullandı. İsrail'deki koalisyon hükümeti ortaklarından İşçi Partisi üyesi Barlev, "Benim görüşüme göre bu, beraber hareket eden bir terör grubunun organize faaliyetidir" dedi.

İsrailli Bakan Barlev, daha önce de "Yahudi yerleşimci şiddeti" ifadesini kullanmış ve 27 Aralık'ta "Yahudilerden tehditler aldığı" yönündeki açıklamasının ardından yoğun bir koruma altına alınmıştı.

İktidar ve muhalefetteki sağ partilerin hedefi haline gelen Barlev'e İsrail Başbakanı Naftali Bennett de, "Yahudi yerleşimciler İsrail'in koruyucu kalkanıdır" cümlesiyle sert tepki göstermişti.