2 Ekim 2024 Çarşamba

İstanbul, Ankara ve İzmir'de hasta tutsaklar için özgürlük çağrıları

İstanbul, Ankara ve İzmir'de hak savunucuları, hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaşarak yaşanan hak gasplarına işaret etti ve hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

İstanbul, Ankara ve İzmir'de hak savunucuları ve demokratik kitle örgüleri, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri, işkence ve katliamlara dikkat çekerek, hasta tutsakların ölüme mahkum edildiğini belirtti ve serbest bırakılmaları çağrısı yaptı.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 526. F Oturması'nda Bodrum S Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Mehmet Salih Filiz'in durumuna dikkat çekti. Şube binası önünde yapılan basın açıklamasında, "Hasta mahpus Mehmet Salih Filiz serbest bırakılsın" pankartı açıldı ve hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Mehmet Acettin, iktidarın 23 Nisan sebebiyle çocuklarla ilgili vaatlerde bulunacağını ancak hapishanelerde annelerinin yanında kalan veya tutuklanan çocukların hayatlarının nasıl söndürüldüğünden söz etmeyeceklerini dile getirdi. Türkiye'deki 11 çocuk hapishanesinde bin 941 çocuk tutsağın olduğunu aktaran Acettin, "Çocukların tutuklanması başlı başına ağır bir travma iken, hapiste yaşadıkları şiddet, istismar, taciz ile bu travma daha da büyümektedir. Eğitimden ve kendilerini geliştirebilmeleri için gerekli olanaklardan yoksunluk, yetersiz beslenme, fiziki aktivite eksikliği, kültürel ve sosyal ilişkilerin yetersizliği, sağlık ve tedaviye erişimde yaşanan genel sorunlar yanında, özgürlüklerinin her alanda kısıtlanmış olması mahpus çocukları daha o yaşta manevi bir ölümle yüz yüze bırakmaktadır" ifadelerini kullandı. Acettin, 23 Nisan vesilesiyle yetkililere çocuk hapishanelerini kapatma çağrısı yaptı.

Hapishanelerdeki ağır hak ihlallerinin devam ettiğine işaret eden Acettin, bu hak ihlallerinin son olarak S tipi hapishanelerde somutlaştığını dile getirdi. Kısa sürede 39 yeni S tipi hapishane açılmasının planlandığını kaydeden Acettin, S tipi hapishanelerin baskı, askeri disiplin, tecrit, sömürü, işkence ve şüpheli ölümlerle gündeme geldiğini vurguladı.

526. F Oturması'nda hasta tutsak Mehmet Salih Filiz'in durumunu kamuoyuyla paylaşan Acettin, Filiz'in 2012 yılında Adana Pozantı Çocuk Hapishanesi'nde kalan Filiz'in, serbest bırakıldıktan sonra hapishanede tanık olduğu cinsel istismar saldırılarını kamuoyuyla paylaşmasıyla tehdit edildiğini ve 2016 yılında tekrar tutuklandığını kaydetti. Filiz'in 2016 yılında tutuklanmadan kısa bir süre önce ameliyat olduğunu söyleyen Acettin, Filiz'in ameliyat sonrası gerekli tetkik, tedavi ve beslenmesinin karşılanmadığını vurguladı. Acettin, Filiz'in sürekli sürgün edilmesi sonucu sağlığının daha da kötüye gittiğini belirterek, Filiz'e kronik ülseratif kolit, hemoroid, anemi ve kalın bağırsak kanseri tanısı konulduğunu söyledi.

Bir mektubunda "Pozantı'nın intikamını benden alıyorlar" diyen Filiz'in şiddetli ağrı ve kanamaları sürdüğü halde gerekli tedaviye ulaşamadığını ifade eden Acettin, son olarak 7 Nisan'da Bodrum S Tipi Hapishanesi'ne sürgün edilen Filiz'in tek kişilik hücrede ölüme terk edildiğinin altını çizdi.

Hapishanede tek başına hayatını idame ettiremeyen Filiz'e son sürgünü sırasında çıplak arama dayatması ve işkence uygulandığını kaydeden Acettin, Mehmet Salih Filiz başta olmak üzere tüm hasta tutsakların serbest bırakılması ve yaşam haklarının korunması için yetkililere ve kamuoyuna çağrı yaptı.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Mehmet Salih Filiz serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" ve "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde düzenlediği basın açıklamasıyla hasta tutsak Abdulbaki Harmancı'nın durumunu kamuoyuyla paylaştı. "Hasta mahpuslar derhal serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde, basın açıklamasını Nuray Çevirmen okudu. Çevirmen, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek, 2022 yılında bilinen 12 hasta tutsağın sağlık hakkı gaspları nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti. Hapishanelerde yaşanan ölümlerin önlenebilir olduğunu kaydeden Çevirmen, yetkilileri derhal gerekli tedbirleri almaya çağırdı.

Erzurum H Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 70 yaşındaki ağır hasta tutsak Abdulbaki Harmancı'nın başta kalp rahatsızlığı olmak üzere kronik hastalıkları için düzenli ilaç kullanması ve tedavi olması gerektiğini ifade eden Çevirmen, hapishane koşullarının Harmancı'nın durumunu ağırlaştırdığını söyledi. İlk olarak Muş E Tipi Hapishanesi'nde kalan Harmancı'nın Muş Devlet Hastanesi tarafından Adli Tıp Kurumu'na sevk edildiğini ancak ATK'nın gerekli tetkikler yapılmadan "hapishanede kalabilir" raporu verdiğini söyleyen Çevirmen, Harmancı'nın kısa bir süre sonra Erzurum'a sürgün edildiğini aktardı.

Harmancı'nın kalp rahatsızlığının yanı sıra sağ gözünün hiç görmediğini, mide ülseri olduğunu ve duyma problemi yaşadığını ifade eden Çevirmen, hapishanede sık sık rahatsızlanan Harmancı'nın ciddi ağrılar çektiğini dile getirdi. 

Çevirmen, şöyle devam etti: "Abdulbaki Harmancı ilerlemiş yaşı ve ağır hastalıkları nedeni ile kendi yaşamını tek başına idame ettiremeyecek durumdadır ve özel bakım gerektirmektedir. Kalp hastalığı nedeniyle yaşamı risk altındadır ve diğer hastalıkları da yaşamını zorlamaktadır. Hapishanede kalamayacak durumda olan hastanın, tetkik ve kontrolleri tıp etiğine uygun olarak yapılmalı ve ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda tedavisinin devam ettirilmesi için serbest bırakılmalıdır."

İZMİR
İHD İzmir Şubesi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için Konak eski Sümerbank önünde basın açıklaması düzenledi. "Ağır hasta mahpuslar ölüyor" ve "Susma, suça ortak olma" pankartlarının açıldığı eylemde, basın açıklamasını İHD Şube Sekreteri Ali Aydın okudu.

Aydın, son dönemde hapishanelerden gelen ölüm haberlerine işaret ederek, tutsaklara yönelik işkence uygulamalarının yanına intihara sürüklemelerin eklendiğini kaydetti. Aydın ayrıca, "Kırıklar Cezaevi'nde Covid-19'a yakalandığı için Çiğli Araştırma Hastanesi'nde entübe vaziyette uyutulan ileri yaştaki Abdullah Ece'nin durumu ciddi. Abdullah Ece'nin tez zamanda sağlığına kavuşmasını bekliyoruz" diye belirtti.

Hiper trioid hastası tutsak Rihan Kavak Özbek'in ise Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Sur İlçe Eş Başkanı olduğu 2016 yılında gözaltına alınıp işkence gördükten sonra tutuklandığını aktaran Aydın, Özbek'in hapishane koşullarında hastalığının ağırlaştığına ve gerekli tedaviyi alamadığına işaret etti.

Rihan Kavak Özbek'in hastaneye sevkleri sırasında askerlerin kötü muamele ve tacizine uğradığını ifade eden Aydın, "Bu durumu hem savcılığa hem de hapishane idaresine dilekçe ile bildirmesine rağmen askerlere değil kendisine soruşturma açıldı. Zehirli hipertiroid, bel fıtığı, astım, nefes darlığı, kemik erimesi, kireçlenme, böbreklerde şekil bozukluğu, göz büyümesi, boyunda düzleşme gibi çok sayıda rahatsızlığı bulunan Özbek cezaevi koşullarında tedavi edilememektedir" ifadelerini kullandı.

Her geçen gün durumu kötüleşen Özbek'in tedavi edilmemesi durumunda hastalığının kansere dönüşme riski olduğunu ifade eden Aydın, Rihan Kavak Özbek ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısı yaptı.