4 Ekim 2024 Cuma

İstanbul Barosu'nun en özgürlükçü başkanı Sayman uğurlandı

İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman bugün son yolculuğuna uğurlandı. Sayman için ilk tören İstanbul Barosu önünde yapıldı. Sayman, Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi.

Tedavi gördüğü hastanede vefat eden İstanbul Barosu'nun eski Başkanı Yücel Sayman, son yolculuğuna uğurlandı. İstanbul Barosu önünde yapılan törene HDP ve CHP milletvekilleri ve çok sayıda avukat katıldı.

DURAKOĞLU: ÇOK BÜYÜK BİR DEĞERİ KAYBETTİK
İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Sayman için, "Yaşamı boyunca ders veren bir modeli kaybettik" dedi.

Sayman'ın yürüttüğü insan hakları mücadelesine değinen Durakoğlu, "Hep insan hakları adına mücadeleyi simgeledi. 'Hukuk sanattır' demişti. Hem gerçek bir hukukçuydu hem gerçek bir avukattı hem de gerçek bir sanatçıydı. Geriye dönüp baktığımızda bıraktığı çok şey vardır. Hukuka, sanat yönüyle bakan, olduğu gibi görünen bir insandı. Sanata olan ilgisinden avukatlığı da bütün yaklaşımları içinde barındırdığı bir temele dayandırırdı. Çok büyük bir değeri yitirdik" diye konuştu.

KERESTECİOĞLU: AYRIMCILIK TABİATINDA OLMADI
HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Yücel Sayman döneminde İstanbul Barosu'nun en özgürlükçü dönemini yaşadığını söyledi. Sayman döneminde, İnsan Hakları Merkezi, CMK Servisi, Kadın Hakları Merkezi'nin daha aktif, adli yardımın çalışır halde olduğunu vurgulayan Kerestecioğlu, "Kaç başkanın kapısı hiç kapanmaz, kaç başkan yanında güvenlikle gezmez" sorularını yönelterek Sayman'ın farkına dikkat çekti.

Hapishanelerde tutsaklar için çaba harcadığını, barış için Akil İnsanlar'ın içinde yer aldığını, ilk başörtülü avukatın ruhsatının onun döneminde verildiğini belirten Kerestecioğlu, "Ayrımcılık hiç tabiatında olmadı. Yargılanırken hakimlerin, savcıların ezberini bozardı. Bize simit ve peyniri kazandırdı. Dans eden kaç başkan vardır? Biz Yücel Sayman'ı çok sevdik. Onu sevmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat'ın da konuşma yaptığı törene, Yücel Sayman'ın öğrencileri ve asistanları mesaj gönderdi. Mesajda şu ifadeler yer aldı, "Hocamız en önce çok iyi bir insan, kibar bir insandı. Hocamız, insan ötekileştirmeyen hiçbir zaman kişileri ırkı, dili, mezhebi ile ayırmayan bir insandı. Türkiye'nin tam da ihtiyaç duyduğu ortak paydaşları zenginleştiren bir insandı. Benim hocam doğa, insan, felsefe, edebiyat severdi. Benim hocamın gönlü zengindi. Tam bir bilim insanıydı. Yenilik peşinde koşardı. Gerçek bir insan hakları ve demokrasi savunucusuydu. Benim hocam kadın hakları savunucusuydu. O her zaman aramızda olacak. Hiç kimseyi incitmediniz. Toprak da sizi incitmesin."

KANAR: ONU İNSAN HAKLARI MÜCADELEMİZDE ANACAĞIZ
Törende son olarak hukukçu Ercan Kanar konuştu. Yücel Sayman'ın İnsan Hakları Derneği'nin kurucu üyesi olduğunu hatırlatan Kanar, "Cesur bir hukukçuydu. Asla şoven olmadı. Burjuva milliyetçisi olmadı. Her zaman halkların kardeşliğini savundu. Onu her zaman insan hakları mücadelemizde anacağız, hatırlayacağız" dedi.

Törenin ardından Sayman'ın cenazesi, Üsküdar'daki Şakirin Camisi'ne getirildi. Eşi Hacer Sayman ile çocukları Yusuf, Can ve Yaprak Sayman burada taziyeleri kabul etti. Sayman'ın naaşı ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.