İstanbul Tabip Odası'ndan Covid-19 önlem önerileri

İstanbul Tabip Odası, koronavirüs vaka sayılarının artmasının ardından alınması gereken önlemlere dikkat çekti. Tabip Odası 14 çözüm önerisi sıraladı.
İstanbul Tabip Odası, artan Covid-19 vakalarına dikkat çekti. Önlemlerin ortadan kaldırılmasının ardından vakalarda ciddi oranda artış yaşandığına işaret eden Tabip Odası, alınması gereken önlemleri 14 madde halinde sıraladı.
İSTANBUL TABİP ODASI'NDAN ÖNERİLER
♦ İstanbul özelinde Covid-19 pandemisinin gelinen aşamasını değerlendirmek için il sağlık müdürlüğü, üniversiteler, ilgili meslek örgütleri ve uzmanlık dernekleri temsilcilerinin biraraya gelmesi sağlanmalı.
♦ Covid-19 verileri epidemiyoloji biliminin gereklerine uygun biçimde günlük olarak ülke, bölge, il ve ilçe tabanlı olarak açıklanmalı.
♦ Temaslı takibi için sistem güncellenmeli.
♦ Toplu taşıma gibi bireylerin zorunlu olarak kullandığı kamusal kapalı alanlarda maske zorunlu olmalı.
♦ Aşılama konusunda risk gruplarını, il genelindeki sosyoekonomik eşitsizlikleri, eksik aşılanmayı gidermeyi hedefleyen bir aşı kampanyası tekrar düzenlenmeli, mRNA aşıları tercih edilmeli.
♦ mRNA aşısının (Comirnaty) kullanım kolaylığına ulaşması açısından azami iki kişilik flakonlar biçimine dönüştürülmesi sağlanmalı.
♦ Omicron varyantına karşı geliştirilen yeni tip mRNA aşıları temin edilmeli.
♦ Sonbahar dönemi önlemleri açısından okullar eğitime başlamadan önce çocukların aşılanmasının tamamlanması için altı aydan büyük herkese aşı hakkı tanınmalı.
♦ Kamu hastanelerinde ücretsiz PCR ya da hızlı test erişim kolaylaştırılmalı ve bulaşmayı önlemek açısından test örnekleri sağlık kurumlarının yoğunluğundan ayrıştırılmış bölgelerde alınmalı.
♦ Riskli hasta gruplarının hastaneye yatışlarında ve ameliyat geçirecek olan kişilerin ameliyat öncesi solunumsal yakınması olduğuna bakılmaksızın PCR ya da hızlı test incelemesi yapılmalı.
♦ Sağlık çalışanlarının sağlığı kapsamında çalışanlara yönelik semptom takibi ve gerektiğinde hızlı test ya da PCR incelemesi hayata geçirilmeli.
♦ Ülke ve il genelinde yeterli sayıda randomize genomik analiz yapılarak baskın olan varyantın takibi yapılmalı ve sonuçlar kamuoyuyla paylaşılmalı.
♦ Molnupiravir (Covinavir®) etken maddeli ilacın 65 yaş üstü, aşısız ve risk gruplarda kullanılması açısından toplumsal bilgilendirme yetkinleştirilmeli.
♦ SARS-CoV-2'ye etkinliği kanıtlanmış olan diğer antiviral ilaçların (Nirmatrelvir-Ritonavir ve Remdesivir) ücretsiz biçimde gereken olgulara ulaştırılmalı.