4 Ekim 2024 Cuma

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar için çağrı

İstanbul ve Ankara'da yapılan açıklamalarda hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi. 509. F Oturması'nda Yusuf Akbaba'nın ölüme terk edildiği aktarıldı. Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi de Veysel Tıkaç'ın yaşam hakkının tehlikeye atıldığı vurgulanarak tutsaklar için çağrı yapıldı. 

Tüm çağrılara kulağını tıkayan iktidarın düşman politikaları nedeniyle hapishanelerden ölüm haberleri geliyor. Özellikle hasta tutsaklar tedavileri engellenerek ölüme terk ediliyor. Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek, tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılması ve tahliye edilmesi için her hafta yapılan F Oturması'nın 509., Ankara'da ise Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nin 381. eylemi yapıldı. 

509. F OTURMASI YUSUF AKBABA İÇİN
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde ağır hasta tutsak Yusuf Akbaba için yapılan 509. F Oturması'nın basın metnini Hapishaneler Komisyonu üyesi Mehmet Acettin okudu. Halen Denizli T Tipi Hapishanesi'nde tutulan 29 yıllık tutsak 57 yaşındaki Yusuf Akbaba'nın ileri derecede diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastası olup, bu hastalıklarına bağlı ciddi görme kaybı yaşadığını, iyileşmeyen yaralar nedeniyle ayaklarının üzerine basamadığı ve zorlukla yürüdüğünü aktaran Acettin, acil durumlarda dahi Akbaba'nın hastaneye götürülmediğini, reçete ilaçlarının verilmediğini, uzun süre tek başına karantina uygulamasına maruz bırakıldığını belirtti.

'ÖLÜME TERK EDİLDİ'
Yusuf Akbaba'nın tek başına temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı halde tek kişilik hücrede tutulduğunu belirten Acettin, "Alınan bilgiye gore; Akbaba, adli mahpuslarla aynı koridordaki bir hücrede tutulmakta ve  adli mahpuslara hedef gösterilerek sürekli ölümle tehdit edilmektedir. Sağlığa ve tedaviye erişim hakkı engellenen Yusuf Akbaba'da, yaşamını kaybeden hasta mahpuslar gibi ölüme terk edilmiş olup, tedavi edilebilmesi ve  yaşam hakkının korunabilmesi için derhal serbest bırakılması gerekmektedir. Pandeminin mahpusların sağlığına yarattığı ağır tehdit de gözetilerek, Yusuf Akbaba ve  şahsında tüm hasta, yaşlı, engelli, çocuk ve çocuklu kadın mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" dedi. 

ANKARA'DA VEYSEL TIKAÇ'IN DURUMUNA DİKKAT ÇEKİLDİ
İHD Ankara Şubesi'nde ise 381. eylemini yapan Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Tokat T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan Veysel Tıkaç'ın durumu aktarıldı.  4 yıldır tutsak olan 55 yaşındaki Tıkaç'ın hapishaneye girmeden önce de kalp, şeker hastalıklarının yanı sıra böbrek fonksiyonu bozuklukları bulunduğu belirtildi. 

Açıklamada, "Kalbinde yedi stent takılı ve kalp damarlarında genişlik bulunmaktaydı ve böbrekleri için de üçer aylık kontrollere gidiyordu. 2000 yılından bu yana ileri derecede şeker hastasıdır. Dışarıda iken zaman zaman farklı hastanelerde şeker hastalığından kaynaklı olarak yatmak zorunda kalmıştır. Tokat Hapishanesinde iken Ocak 2018'de anjiyo olmuştur. 2-2,5 saat süren operasyonla kalbine 2 stend daha takılmıştır. Operasyonun uzamasından dolayı 'böbrekler zarar görüyor' denilerek diğer damarlara dokunulamamıştır. 2 yıl sonra 2020 yılında Tokat Devlet Hastanesi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi üzerinden Kayseri Üniversitesi Hastanesine gönderilmiştir. Oradaki müdahalede kalp damarları çok zayıfladığı için iki balon yapılmış ancak stend takılmamıştır" denildi.

'HAPİSHANE VE HASTALIKLARININ DA ETKİSİYLE PSİKOLOJİSİ ETKİLENDİ'
2021 yılında da Tokat Gaziosmanpaşa Üniversite Hastanesinde 3. kez anjiyo olan ve yine kalp damarlarının zayıflığından balon yapıldığını ancak burada da stend takılmadığı söylenen açıklamada, 3 veya 4 damarda daha yüzde 40- yüzde 50 seviyelerinde tıkanıklık olduğu söylenerek raporlandığı ifade edildi. Açıklama, şöyle devam etti: "Toplamda 13 veya 14 kez anjiyo olduğunu ifade etmektedir. Kalp damarlarında 9 stend var ve artık başka stend takılamıyor. Kalp damar genişliği de 4,2 mm'dir. Bir, iki yılda artık kalp damarları süreli tıkanıyor. Şu an kalan 3-4 damarın, tıkanıklık oranını da bilmiyor.20 yıllık şeker hastasıdır. İki ayrı insülin ve iki ayrı ilaç kullanıyor. Hapishaneye girmeden önce sağ böbreğinde küçülme vardı ancak bu hastalığına hiç sıra gelmediği tetkik ve tedavilerinin yapılamadığını belirtmiştir. Böbrek fonksiyon bozuklukları devam ediyor. Hapishane ve hastalıklarının da etkisiyle psikolojisi de etkilenmektedir.

'YAŞAMI ETKİLENİYOR'
Bu hastalıklarının dışında da başka kendisini zorlayan hastalıkları da bulunmaktadır, bunlar; mide ve bağırsak hastalıkları, ülser-gastrit, gut, kulağında işitmede ağırlık, beyin motorunda fonksiyon azalması, tansiyon hastalığı, şekerin gözlere vurmasından kaynaklı hastalıkları, eklem ağrıları, bacaklarında çıkan yaralar gibi hastalıkları da bulunmaktadır.
Kalp, şeker, böbrek, gut ve mide-bağırsak hastalıkları hem bedenen hem de psikolojik olarak kendini kötü etkiliyor. Pandemi sürecinde ciddi rahatsızlıkları olduğu ve risk altında bulunduğundan dolayı tahliye başvurusu yapmış, İstanbul Adli Tıp Kurumuna götürülmüş ancak 'Hapishanede kalabilir' şeklinde rapor düzenlenmiştir. Hapishanenin kendi fiziki koşulları, yeme-içme düzeni ve stres kalbini ve diğer hastalıkları yaşamını olumsuz etkilemektedir.

Veysel Tıkaç'ın ağır seyreden hastalıklarının yanı sıra yaşamını risk altında tutan ağır kalp rahatsızlığı nedeniyle tekrar dışarıda tedavilerinin yapılabilmesi için tahliye sürecinin başlatılmasını ve Adli Tıp Kurumu tarafından da tıp etiğinde uygun olarak rapor düzenlenerek bir an önce infazının ertelenmesini talep ediyoruz."