29 Eylül 2024 Pazar

İstanbul'da kimyasal silaha karşı eyleme polis saldırısı


İstanbul'da Türk devletinin kimyasal silah kullanımına karşı tepki göstermek için bir araya gelen çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alınırken, gözaltı saldırısına tepki gösteren Musa Piroğlu, herkesi kimyasal silahlara karşı mücadeleye çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve çok sayıda demokratik kitle örgütü, Türk devletinin Güney Kürdistan'da kimyasal silah kullanmasına tepki göstermek için Şirinevler'de bir araya geldi. Basın açıklaması öncesi Şirinevler yoğun polis ablukası altına alınırken, eylem için yasaklama kararı çıkartıldı.

Eyleme katılmak için alanda toplanan, aralarında HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü'nün de bulunduğu 30'u aşkın kişi, polis tarafından ters kelepçe ve işkenceyle gözaltına alındı. Basın emekçileri de uzaklaştırılarak görüntü almaları engellendi. Kitle, gözaltı saldırısına, "Kahrolsun faşizm", "Kimyasal suçtur, suça ortak olma" sloganlarıyla direndi.

Bu esnada saldırıya tepki gösterenler de arka sokaklarda yürüyüş düzenleyerek, Türk devletinin kimyasal silah kullanmasına karşı sesini yükseltti ve bu insanlık suçunda KDP'nin işbirlikçi rolünü teşhir etti.

PİROĞLU: SES ÇIKARILMAZSA TARİH HALKLARI YARGILAYACAKTIR
Gözaltı saldırısına tepki gösteren HDP milletvekili Musa Piroğlu, kimyasal silah kullanımının suç olduğunu belirterek buna herkesin karşı çıkması gerektiğini vurguladı. "İnsanlık suçlarına ortak olmak, bunun bedeliyle de yüzleşmek anlamına gelir. Türkiye'de devletin işlediği suçların halk tarafından hesabı sorulmadığı takdirde tarih Türkiye halklarını yargılayacaktır" diyen Piroğlu, hem polis tarafından kurulan ablukalara, hem de kimyasal silahların kullanılmasına karşı çıkacaklarını, demokratik bir barış için sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladı.