2 Ekim 2024 Çarşamba

İYTE'de öğrenciler zehirlendi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ana yemekhanede öğrenciler zehirlendi. Daha önce de Gülbahçe Kampüsü'nde bulunan KYK öğrenci yurdunda öğrenciler zehirlenmiş kendi imkanlarıyla hastaneye gitmek zorunda kalmıştı. Bu kez de yaşanan zehirlenmede yine kendi imkanlarıyla hastaneye gitmek zorunda kalan öğrencilerden biri yaşananları ETHA'ya anlattı. Yemek kalitesi kötü olduğu için sık sık zehirlenmeler yaşandığını anlatan öğrenci fahiş zamlardan dolayı dışarıda yemek yiyemediklerinin altını çizdi. Zehirlenen öğrencilerin sayısı 400 olmasına rağmen 80 olarak açıklanmasına tepki gösteren öğrenci, "Artık yaşananlar duyulsun" dedi.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Gülbahçe Kampüsü ana yemekhanesinde öğrenciler zehirlendi. Enstitü, Gülbahçe Kampüsü'ned bulunan KYK öğrenci yurdunda öğrencilerin sık sık zehirlenmesiyle gündeme gelmişti. Ekim ayında yaşanan zehirlenme vakasında olduğu gibi öğrenciler yine kendi imkanlarıyla hastaneye gitmek zorunda kaldı.

6 Nisan Çarşamba günü zehirlenen öğrenciler gecenin ilerleyen saatlerinde yurttan kimse götürmediği için kendi imkanlarıyla hastaneye gitti. Urla Devlet Hastanesi'nde yer olmadığı için özel aracı olan öğrenciler İzmir Dokuz Eylül Üniversite ve çevre hastanelere gitti.

'YÜZLERCE ÖĞRENCİ ZEHİRLENDİ AMA SAYI GİZLENİYOR'
Ajansımıza ulaşan ve isminin verilmesini istemeyen bir öğrenci, şu ifadelerle yaşananları aktardı: "Daha önce KYK yurdunun yemekhanesine kanalizasyon suyu karışmasından dolayı birçok öğrenci zehirlenmişti. Bugün yine böyle bir zehirlenme vakasıyla karşı karşıyayız. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ndeki gıda zehirlenmesi yașayan yüzlerce öğrenci bulunmaktadır. Bu sayı en az 350-400 olup gerçek sayıyı bize bildirilmemektedirler. Bazı medya kurumlarına 80 gibi trajikomik bir sayı verilerek olaya gelen tepkiler azaltılmaya çalışılmaktadır."

'ZEHİRLENDİK AMA HOCALAR SINAVA GİRMEYE ZORLADI'
Zehirlenmelerinin ardından yurt ve okul yönetiminin öğrencilerin hastanelere ulaştırılması için herhangi çaba içinde olmadığını aktaran öğrenci, "Öğrencilerin zehirlenme şikayetleri olduğu 6 Nisan Çarşamba günü, gece saatlerine kadar hiçbir yardım yapılmadan, biz öğrenciler olarak kendi imkanlarımızla birbirimizin yardımına koșmak zorunda kaldık. Urla Devlet Hastanesi'nde yer olmadığı için arabası olan öğrenciler Dokuz Eylül ve çevredeki özel hastanelere gitti. Ancak gece saat 03.00 civarında rektörlük okuldan servis kaldırılmaya başladı ve rektör o saatte yurda geldi" diyerek yaşadıklarını aktardı. Zehirlenmelerinin ardından bazı hocaların sınavları iptal etmesine rağmen bazı hocaların iptal etmemesine tepki gösteren öğrenci, "Bazı hocalar ise sınava girmenizi öneririm aksi halde telafi sınavı kolay olmayacaktır şeklinde imalarda bulunarak biz öğrencileri zor durumda bırakmıştır" dedi.

'DIŞARIDA YEMEK YİYEMİYORUZ'
Kalitesiz yemekler nedeniyle sık sık zehirlenme vakaları yaşandığını hatırlatan öğrenci, yaşanan kriz nedeniyle zehirlenmelerine neden olan yemeklere mahkum edildiklerini aktardı. Okul yemekhanesinde yemek yemenin öğrencilerin en doğal hakkı olduğunu vurgulayan öğrenci, "Okulumuz 'Bence İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ne gelmelisin' şeklinde reklamlarla öğrenci çekmeye çalışırken burada yaşamımızı nasıl devam ettirdiğimiz kimseye anlatılmıyor" diye kaydetti.

'DIŞARIDA EN UCUZ YEMEK 15 LİRA'
Öğrenci, "2019 yılında yemekhanede fiyat 1.80 bugün ise 2.40. Yemekhanenin yemek kalite ise olması gerektiğinden kötü, yemekler aşırı yağlı ve tatları olması gerektiğinden farklı. Yemekhanede yemek yemezsek eğer okulda yiyebileceğimiz en ucuz yemek 15 lira civarında" sözleriyle zamlar nedeniyle kalitesiz yemeklere mahkum edildiklerini aktardı.

Yaşanan zehirlenme nedeniyle tedavisi devam eden öğrenci, "Artık yaşananlar duyulsun. Sürekli bunu yaşamak zorunda kalıyoruz" diye ekledi.