2 Ekim 2024 Çarşamba

İzmir ve Ankara'da gözaltı saldırısına tepki: Teslim olmayacağız

"Kobanê soruşturması" adı altında partilerine yönelik gözaltı operasyonuna tepki gösteren HDP İzmir ve Ankara İl Örgütü, iktidarın zulüm politikalarına karşı daha fazla kenetlenip mücadeleyi büyüteceklerinin altını çizdi. 

Kobanê davasında gizli tanık "Ulaş"ın beyanlarına dayanarak "Kobanê soruşturması" adı altında yürütülen gözaltı saldırısı İzmir ve Ankara'da protesto edildi.

İZMİR
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, Milletvekili Serpil Kemalbay'ın katılımıyla Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde, "Siyasi soykırım baskılarına teslim olmayacağız" yazılı pankartla eylem yaptı.

Söz alan Kemalbay, gerçeği yansıtmayan ve hiçbir somut delili olmayan bu soruşturmada 40'ı aşkın kişi gözaltına alınırken, 91 kişi hakkında da gözaltı kararı olduğunu hatırlattı. 

KEMALBAY: HDP'YE HER SALDIRI HALKLARIN İRADESİNE YAPILMIŞTIR
"HDP'ye yapılan her müdahale, her saldırı aslında demokratik siyasete yapılan, halkların iradesine yapılan saldırıdır" diyen Kemalbay, çökme üzere olan iktidarın AKP-MHP faşizmiyle ayakta kalmaya çalıştığını belirtti. Artan saldırılara dikkat çeken Kemalbay, "Eğer siz bir halkı baskı altında, zulüm altında zapturapt altında tutmak istiyorsanız, o zaman o halkın siyasi temsilcilerini tasfiye etmeye çalışırsınız. İşte tek adam rejimi, Erdoğan rejimi bugün bunu yapmaya çalışıyor. Buradan hep beraber zindanlarda direnen HDP'nin ve demokratik ve toplumun değerli  siyasetçilerine selam gönderelim. Figen Yüksekdağ'a selam gönderelim, Selahattin Demirtaş'a selam gönderelim onların nezdinde bütün siyasi tutsaklara sevgilerimizi gönderiyoruz" dedi.

Serpil Kemalbay'ın sözleri, "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganıyla kesildi. 

'TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ATILACAK'
Kobanê davasında siyasetçilerin rehin tutulmasının tek nedeninin AKP-MPH faşist bloğunun iktidarda kalma ısrarı olduğunu söyleyen Kemalbay, "Bu Kobanê kumpas davasının ikinci operasyonları da tarihin çöplüğüne atılacak. Burada dikkatimizi çeken şey irademizin gün be gün gasp edilmeye çalışılmasıdır. O yüzden bu saldırı HDP'ye yapılan bir saldırı olarak anlaşılmamalıdır" ifadelerini kullandı. 

'HALKLARIN EŞİTLİĞİNİ KAZANANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'
AKP-MHP faşizmine ancak birlikte mücadele ile karşı konulabileceğini kaydeden Kemalbay, şöyle devam etti: "Biz bugün Türkiye halklarının umudu olmaya kararlıyı. Bu mücadeleyi her koşulda yükseltmeye kararlıyız. Bunda hiç kimsenin kuşkusu olması. HDP umut ve umut olmaya da devam edecek. Zindanları boşaltana kadar, Türkiye halklarına demokrasiyi ve gerçek barışı getirinceye kadar mücadelemiz devam edecek. Halkların eşitliği kardeşliği kazanıncaya kadar mücadelemiz devam edecek."

ALTAN: KENETLENİP, MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ
Basın metnini okuyan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Çınar Altan, komplo ve kumpaslardan medet umanların sonunun tarihin çöplüğü olduğunu söyledi. Altan, "Siyasi operasyonlar ve hukuk dışı uygulamalarla, demokratik mücadele alanının yok edilmeye çalışıldığı bir dönemde, demokrasi güçleri olarak bu saldırıları boşa çıkarmak için daha fazla kenetlenip, mücadeleyi büyüteceğimizden eminiz. Eminiz çünkü ezilen halklarımızın, işçi sınıfı ve ezilenlerin bu tür siyasi operasyonlar eliyle yürütülmek istenen sindirme ve ayrıştırma politikalarına karşı karınları toktur" dedi.

'SALDIRILAR NAFİLE'
Altan, şu ifadeleri kullandı: "İktidarın bütün demokrasi güçlerine, ortak yaşam ve mücadele umuduna ve halkların kardeşliğine yönelik bu nafile  saldırılarına diz çökmeyenler, tıpkı Newroz alanlarındaki milyonların birleşik iradesinde gösterdiğinde ki gibi, demokrasi, eşitlik ve özgürlük talep ve özlemlerini birleştirecek güç ve kararlılığını her geçen gün daha fazla büyütmektedir. Onurlu Kobanê direniş ve dayanışması şahsında partimizi, üye ve yöneticilerimizi kriminalize etm ürünü olan bu kumpas operasyonuyla birlikte dün İstanbul il örgütümüzün düzenlemek istediği basın açıklaması sırasında vekilimiz Musa Piroğlu ve partililerimize yapılan polis şiddetini lanetliyoruz."

"Faşizme karşı omuz omuza", "Bijî yekitiya tekoşîna gelan" sloganlarının atıldığı açıklama oturma eylemiyle sona erdi. 

ANKARA
Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) Ankara İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenlendi. HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, partilerine yönelik baskı ve gözaltıların hukuksuz olduğunu ifade ederek, operasyonların "siyasi kumpas" olduğunu söyledi.

Partilerine yönelik baskıların nedenini bildiklerini ifade eden Sinemillioğlu,"Kobanê davasında ileri sürülen deliller tek tek çürüyünce, iktidarın muhalefeti baskılama aracına dönüşen yargı, bir kez daha harekete geçti. Operasyonu yürüten soruşturma savcısı Ahmet Altun HDP'ye ilişkin operasyonları yürütmek için görevlendirilmiştir. Altun, Kobanê davasını yürütürken İzmir Başsavcı Vekilliğine atanmış olmasına rağmen ataması iptal edildi ve bu operasyonun başına getirildi" dedi.

Sinemillioğlu, şunları söyledi: "HDP'ye yönelik bu saldırılar Türkiye'deki bütün muhalefete, demokrasi güçlerine, ortak yaşam ve mücadele umuduna ve halkların kardeşliğine yönelik saldırılardır. Özgürlük, eşitlik ve barış mücadelesinde ısrar edenler olarak her türlü siyasi kumpas davalarının karşısında durmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda, halklarımız ve demokratik kamuoyunu siyasi Kumpas davalarına karşı HDP ile dayanışmaya ve HDP'yi savunmaya çağırıyoruz."

Açıklamanın ardından siyasi parti temsilcileri ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri, HDP ile dayanışma mesajlarını paylaştı.