29 Eylül 2024 Pazar

İzmir'de 4,9 büyüklüğünde deprem, 80 artçı sarsıntı yaşandı

İzmir'in Buca ilçesinde gece 03.29'da 4,9 büyüklüğünde deprem yaşandı. 31 kişinin yaralandığı depremin ardından 80 artçı sarsıntı meydana geldi.

İzmir gece depremle sarsıldı. Buca merkezli 03.29'da yaşanan ve 7 saniye süren 4,9 büyüklüğünde depremde Konak'ın Kubilay Mahallesi'ndeki Selahattin Oğlu Camisi'nin minaresi yıkılırken, biri ağır 31 kişi de yaralandı. Çevre illerde de hissedilen depremin ardından 80 artçı sarsıntı yaşandı.

Depremde herhangi bir konut yıkımı yaşanmazken, 20 binada oluşan çatlak nedeniyle hasar meydana geldiği açıklandı. Panik nedeniyle bulundukları binalardan atlayan 31 kişi yaralanırken, yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Sık sık depremlerin yaşandığı İzmir'de güvenli, depreme dayanıklı binaların yapımı için gerekli adımların atılmaması dikkat çekerler, deprem sonra benzer açıklamalar yapıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, İzmir'deki yapı stokunun değişmesi gerektiğini söylemesi dikkat çekti. Yerinde dönüşüm projeleriyle depreme dayanıklı binalar yapma konusunda hiçbir adım atmayan AKP iktidarı, sık "acele kamulaştırma", "riskli bölge" adı altında halkın yaşam alanlarını zenginlere peşkeş çekmeyi esas alıyor.

JEOFİZİK MÜHENDİSİ ERCAN: BAYRAKLI VE BORNOVA OVASI TAŞINMALI
Depremin ardından açıklama yapan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Bornova ve Bayraklı'da yapılaşmanın durması ve taşınması gerektiğini belirterek, "Batı Anadolu son 10 yıldır çok gergin. Normalde Anadolu'da yüzde 52 ile en çok deprem beklediğimiz yer Kuzey Anadolu kırığıydı. Ancak son yıllarda Batı Anadolu'da gerginlik artışı söz konusu oldu. Kızıldeniz'in açılmasıyla Anadolu'nun bu gerginliği taşıyamaması sonucunda kırıklar oluşuyor. Onlardan bir tanesi Sisam depremi olarak 2020'de oldu" dedi.

Bugün yaşanan depremin İzmir'de korkulan İzmir kırığı üzerinde yaşanmadığını belirten Ercan, "Melez ovasındaki yapılaşma hemen durdurulmalıdır. Bornova-Bayraklı ve Bornova kırığı etkisi altında olan Karşıyaka-Çiğli kesimleri İzmir'in tetikte olması gereken yerlerdir. Buradaki yapıların kentsel dönüşüm kavramı içinde hızlanarak iyileştirilmesi gerekiyor. Kesinlikle Bayraklı ve Bornova Ovası'ndaki yapılaşma durdurulmalı. Öncelikli olarak buralar taşınmalı" değerlendirmesinde bulundu.