4 Ekim 2024 Cuma

İzmir'de ağır hasta tutsak Özkan için eylem

Ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın durumuna dikkat çeken İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hayatını tek başına idame ettiremeyen Özkan'ın derhal tahliyesini istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta yaptığı eylemin 241.'sinde Diyarbakır  D Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalan ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan için düzenlendi. 

Basın metnini okuyan Ahmet Çiçek, 26 yıldır hukuksuz şekilde tutsak olan 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan'ın 1996 yılında Mersin'de gözaltına alına alındığını ve 12 gün işkence gördüğünü aktardı. 1999 yılında delilsiz bir  şekilde müebbet hapis cezasına çarptırılan Özkan'ın yaşamını tek başına idame ettiremediği için oğlunun desteğiyle yaşamaya çalıştığını aktardı. 

Çiçek, "Yürümekte ve konuşmakta zorlanmaktadır. Ağır kalp hastasıdır ve bugüne kadar 5 kez kalp krizi geçirmiş olup 4 kez anjiyo yapılmış, 10 yıldır da kalbinde stend takılıdır. İleri derecede KOAH hastasıdır ve nefes alıp vermekte güçlük çekmektedir. Yüksek tansiyon hastalığı bulunmakta ve her gün en az 4-5 kez tansiyon takibi yapılmaktadır. Alzheimer hastasıdır. Beynindeki anevrizma nedeniyle beyin kanaması geçirme tehlikesi bulunan Mehmet Emin Özkan, sıcak suyla yıkanamamakta ancak soğuğa yakın ılık su ile yıkanabilmektedir. Öte yandan kemik erimesi de başlamıştır. Mehmet Emin Özkan için 2015 yılında yüzde 87 oranında ağır hasta olduğu ve cezaevinde kalamayacağı yönünde verilen raporu, 2019'da yapılan bir başka kontrolde kaldırıldı" dedi. 

Adli Tıp Kurumu'nun siyasi saiklerle defalarca "Hapishanede kalabilir" raporu verdiğini kaydeden Çiçek, şöyle devam etti: "Mehmet Emin Özkan, 2 hafta önce Bakanlık talimatıyla tekrar İstanbul Adli Tıp Kurumuna, yanında refakatçisi olmadan, götürülmüştür. Hava muhalefeti nedeniyle de orada 3 gün kalmışlardır. Diyarbakır'a döndüğünde ise, sevk esnasında Covid'e yakalandığı tespit edilmiştir. Sevk esnasında Covid'e yakalanmış olması büyük bir ihmaldir. Durumunun ağırlaşması üzerine de Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma hastanesine kaldırılmıştır. Hastanede, insanlık onuruna aykırı bir şekilde elleri ve ayağı kelepçeli olarak tedavi edilmiş ve bu haftanın başında iyileştiği söylenerek hapishane karantina hücresine oğluyla beraber bırakılmıştır. Aralık 20 gibi karantine süresi dolacağı ve tahlillerden sonra karantinadan çıkacağı söylenmiştir. En son olarak götürüldüğü İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan henüz raporu gelmemiştir."

Çiçek, Mehmet Emin Özkan'ın dosyasındaki hukuksuzluğun derhal ortadan kaldırılarak tahliye edilmesini istedi.