25 Eylül 2024 Çarşamba

İzmir'de Aile Hekimliği çalışanları iş bıraktı

İzmir'de Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanları, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı iş bırakarak Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı.

İzmir'de Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube, İzmir Tabip Odası, Birlik Dayanışma Sendikası, Birlik Sağlık Sendikası ve Genel Sağlık İş Sendikası Temmuz'da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı.

"Haksızlık varsa biz yokuz. Ceza sözleşmesi iptal edilsin" pankartı açan sağlık emekçileri, "İnsanca yaşamak insanca çalışmak istiyoruz", "Sağlıkta dönüşüm ölüm demektir", "Alkışlar balkonda haklar askıda", "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.

Kurumlar adına açıklamayı İzmir Aile hekimleri Derneği Başkanı Funda Müftüoğlu okudu. Müftüoğlu, "Ben yaptım oldu, mantığı ile sahanın gerçekliklerinden uzak ve kapalı kapılar ardında hazırlanan bu yönetmeliğin adı her ne kadar Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği olsa da aslında ceza yönetmeliğidir" diye konuştu.

Sözleşmede yer alan sosyal medya veya demeç verme konusunda Aile Hekimlerinin puanlama sistemi üzerinden cezalandırılacağını hatırlatan Müftüoğlu, "Entegre olarak hizmet vermekte olan Aile Sağlığı Merkezlerinde, hastalık vb. bir sebeple raporlu olsa bile 5 kez nöbete gelmemek, sözleşme fesih sebebi sayılmıştır. Bu durum en basit insan hakkı olan, yaşam ve sağlık hakkının gasp edilmesi demektir" diyerek keyfi uygulamaların önünün açıldığını söyledi. 

Müftüoğlu, "Bu yönetmelikle yapılması gereken izlemlere dair, insan / hasta faktörü göz önünde bulundurulmamış, vatandaşa izlemlere gitmesi hususunda hiçbir sorumluluk yüklenmemiş ve olası aksaklıkta doğrudan sağlık çalışanlarına yaptırım uygulanması hedeflenmiş, kişi başı 300 ile 1400 lira arasında bir kesinti bordrolarımıza yansıtılmıştır" dedi.

Aile hekimlerini, aile sağlığı merkezi çalışanı sağlık emekçilerini iş güvencesinden yoksun bırakan yönetmeliği kabul etmeyeceklerini dile getiren Müftüoğlu, "Sahanın dinamikleri göz önünde bulundurularak ve sağlık emekçilerinin geri bildirimlerinden yararlanılarak, cezai uygulamaları değil, çalışanların hak ve hukukunu ve çalışma barışını gözeten, adil, uygulanabilir bir yönetmelik yürürlüğe girene dek, sahadan aldığımız güçle, iş bırakma dahil her tür eylemle, mücadeleye devam edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz" diye konuştu.