2 Ekim 2024 Çarşamba

İzmir'de 'Gezi Nöbeti': Asla biat etmeyeceğiz

İzmir Barosu'nun çağrısıyla tutulan Adalet Nöbeti'nde Gezi kararının yok hükmünde olduğu kaydedildi. "Biz de Gezi'deydik" diyen çok sayıda kişi, "Gezi'de hepimiz direnişteydik, direnmeye de devam edeceğiz! Kimse vazgeçiremeyecek bundan. Biz kazanacağız çünkü haklıyız" dedi. 

Gezi davasında verilen karara karşı İzmir'de dün gece Adalet Nöbeti tutuldu. İzmir Barosu'nun çağrısıyla aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İzmir İl örgütü'nün de olduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü baro önünde toplandı. 

"İtiraz ediyoruz", "Biz Gezi'ciyiz siz gidici", "Biz de varız susmayacağız", "Teslim olmayacağız" yazılı dövizlerin taşındığı nöbette Gezi direnişine ait fotoğraflar da yer aldı. Nöbette ayrıca "Vazgeçmeyeceğiz, itaat etmeyeceğiz" pankartı da açıldı. 

'MAHKUMİYET KARARI HUKUKİ DEĞİL'
Söz alan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel; hukuk, demokrasi, insan hakları ve özgürlükler adına bir utanç günü yaşandığını kaydetti. Yücel, "Gezi davasını siyasallaştırma, Gezi davasını terörize etme, Gezi davasını kişilere bağlama duruşmasının sonu görüldü. Mahkumiyetler çıktı. Geçmiş dönemlerde yaptıklarına benzer bir uygulama yaptılar, tüm hukuka aykırı delillerle, iddianameye koydukları ama dinletemedikleri tanıklarla, varlıkları bile belli olmayan tanıklarla, iddianameye koydukları ama gösteremedikleri delillerle mahkumiyet kararı verdiler. Mahkumiyet kararı hukukla ilgili değil, özgürlük isteyen, demokrasi isteyen, hukuk devleti isteyen insanların baskı altına alınmasıyla, onları umutsuzluğa sevk etmekle ilgili bir karar" dedi. 

'ASLA BİAT ETMEDİK, ETMEYECEĞİZ'
Bu kararı tanımadıklarının altını çizen Yücel, "Açık söyleyeyim asla vazgeçmedik, asla teslim olmadık, asla biat etmedik ve etmeyeceğiz" diye vurguladı. 

'GEZİ BU ÜLKENİN UMUDU'
Gezi direnişinin bu ülkenin umudu, milyonlarca insanın özgürlük çığlığı olduğuna dikkat çeken Yücel, hiçbir mahkemenin verilen hiçbir mahkumiyet kararının Gezi için verilen mücadeleyi yok sayamayacağını, değersizleştiremeyeceğini söyledi. "Gezi bu ülkede yaşayan insanların özgürlük ve demokrasi için feryadı, mücadelesi oldu. Neyi yargılıyorsunuz; piyana, gitar çalan insanları mı? Neyi yargılıyorsunuz 'ağacıma dokunma' diyen insanları mı? Neyi yargılıyorsunuz 'özgürlük' diyen insanları mı?" sorularını yöneltti. 

'BİZ KAZANACAĞIZ ÇÜNKÜ HAKLIYIZ'
Atanmış ve belirlenmiş mahkemelerde, mahkumiyet kararı verilebileceğini söyleyen Yücel, "Ama bilin ki sizden sonrası da var bu karara imza atanların, yargıyı bağlı hale getirenler mutlaka ama mutlaka bunun hesabını verecekler. Ellerindeki bütün araçlarla, devletin bütün kurum ve kademeleriyle yalan söylüyorlar. Gezi'de suçsa söyleyelim ben de sokaktaydım. Gezi'de hepimiz direnişteydik, direnmeye de devam edeceğiz! Kimse vazgeçiremeyecek bundan. Biz kazanacağız çünkü haklıyız" ifadelerini kullandı. 

Yücel'in konuşması sonrası sık sık "Her yer Taksim her yer direniş" sloganı yükseldi. 

Nöbet, serbest kürsüyle devam etti.