3 Ekim 2024 Perşembe

İzmir'de hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi

İzmir'de düzenlenen hasta tutsaklarla dayanışma eyleminde Emrah Nebioğlu ve Salman Yıldız'ın durumuna dikkat çekildi. Eylemde, "Bilimsel, insani ve vicdani olarak Emrah Nebioğlu ve Salman Yıldız derhal serbest bırakılmalıdır" denildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için Konak eski Sümerbank önünde 245. kez açıklama yaptı. "Susma, suça ortak olma ölüyorlar", "Ağır hasta mahpuslar ölüyor, susma" yazılı pankartların açıldığı eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve Adalet Nöbeti'ni sürdüren tutsak yakınları katıldı.

'YÜZDE 94 ENGELLİ RAPORUNA RAĞMEN TAHLİYE EDİLMEDİ'
Bu haftanın basın metnini İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek okudu. Yaklaşık üç hafta önce Muğla'da gözaltına alınıp tutuklanan ve Muğla E Tipinde kalmakta olan 2 tutsağa dikkat çeken Çiçek, "Emrah Nebioğlu, 1992 Batman doğumludur. Gözaltına alındıktan sonra Muğla Savcılığı serbest bırakmasına rağmen Batmandaki bir dosyasından dolayı tutuklanarak Muğla E Tipi KCİK'na gönderildi. Bu dosyadan 7 yıl 3 ay hapis istenmekteydi. Dosya Şu an Yargıtay'dadır. 2013'te Kobanê'ye geçerken başından aldığı ateşli silah yaralanması ile Felçli kaldı. Şanlı Urfa'da, Batman Dünya Hastanesi'nde tedavi gördü. Batman Bölge Devlet Hastanesi'nden 26 Aralık 2019'da aldığı yüzde 94 engelli raporu bulunmaktadır" dedi. 

Rapora göre Emrah Nebioğlu'nun genetik-kronik 2. evre böbrek yetmezliği nedeniyle böbreği harap edecek seviyede protein çıkışı bulunduğunu belirten Çiçek, "Ateşli silah yaralanmasına bağlı, her 2 kol ağır güç kaybı ve her 2 bacakta da yoğun güç kaybı nedeniyle yürüme güçlüğü yaşamaktadır. Bunların yanı sıra gözlerinde kayma ve kulaklarında gittikçe artan işitme kaybı yaşamaktadır. Emrah Nebioğlu aynı zamanda yüksek tansiyon hastasıdır. Yüksek tansiyon ve böbrek rahatsızlıkları birbirini olumsuz yönde etkileyip tetiklemektedir" diye konuştu. 

Çiçek, aileden aldıkları bilgiyi de şöyle aktardı: "Emrah, evdeyken tek başına yaşamını idame ettiremediği için kız kardeşinin yardımı ile yaşamaktaydı. Tutuklandığı günden bu yana kendisinden hiçbir haber alamamışlar."

'YAŞAMINI TEK BAŞINA İDAME ETTİREMİYOR'
Sağlık durumuna dikkat çekecekleri bir diğer kişinin 1991 Batman doğumlu Salman Yıldız olduğunu belirten Çiçek, "O da Muğla E Tipi KCİK'nda kalmaktadır. Muğla'da otelde iken GBT sırasında Yargıtay'daki davasının sona ermesi nedeniyle aldığı 7yıl 3 aylık hapis için tutuklandı. Daha önce 4-5 ay hapiste kalıyor. Daha sonra denetimli serbestlikle bırakılıyor. Salman, İnsani yardım amaçlı Kobane'ye geçişte başına aldığı darbe ile yaralanmış. Şanlıurfa Devlet Hastane'si, Batman Dünya Hastane'sinde tedavi gördü. Batman Bölge Devlet Hastanesi'nden ömür boyu geçerliliği bulunan yüzde 68 engelli raporu veriliyor. Raporlarda tedaviye yanıt vermediği belirtilmektedir" ifadelerini kullandı.

Salman Yıldız'ın kafa travması nedeniyle sol kol ve bacakta güç kaybı ve hem
yürüme hem tutmada güçlük yaşadığını dile getiren Çiçek, yine bu travmayla derinleşen ve günlük aktivitelerini engelleyecek epilepsi hastalığı bulunduğunu bundan dolayı da sık sık krize girip bayıldığını yaşamını tek başına idame ettiremediğinin altını çizdi. 

Çiçek şöyle devam etti: "Her 2 kişi de ağır hasta mahpustur. Tek başlarına yaşamlarını sürdürebilecek durumda değildirler. Derhal ATK'ye gönderilmelidir. Her 2 mahpusun durumunu yakından takip edeceğiz. Bilimsel, insani ve vicdani olarak Emrah Nebioğlu ve Salman Yıldız derhal serbest bırakılmalıdır."

Eylem sloganlarla sona erdi.